طلای سرخ مرند نیازمند برندسازی
زعفران که به گل سلامتی، سلطان ادویهها و طلای سرخ معروف است، ارزشمندترین گیاه ایران بوده و با آن عطر و طعم خوشمزه و خوش رنگش مهمان سفره ایرانیان است. اگر پیش از این کشت و برداشت زعفران در مناطق خاصی از کشور انجام میشد ولی اکنون در بسیاری از نقاط کشورمان گیاه زعفران به خوبی کشت شده و باعث رونق اقتصادی منطقه نیز میگردد.در شهرستان مرند نیز زعفران به خوبی کاشته و برداشت می شود.
زعفران به عنوان یکی از گران بهاترین گلهای جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد که پیش تر در شمال شرق کشور کاشته میشد و در دهه های اخیر در آذربایجان شرقی برای اولین بار در شهر بناب جدید از توابع مرند کاشت و برداشت شده است.
سال 72بود که کشت زعفران در یک هکتار از مزارع شهر بناب مرند آغاز شد و طی سال های اخیر به بیش از 200 هکتار رسیده و میزان تولید نیز هر ساله افزایش پیدا می کند.به طوری که این شهر، قطب زعفران شمالغرب کشور محسوب میشود.
رضا تقوی نژاد مسئول بسیج سازندگی شهرستان مرند درگفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به سابقه کشت زعفران در این شهرستان گفت: از سال ۷۲ کشت زعفران در یک هکتار زمین آغاز شد و در سال ۹۸ به ۱۸۵ هکتار زمین رسیده بود و در سال ۱۴۰۰ با هشت درصد افزایش سطح زیر کشت زعفران به ۲۱۰هکتار رسیده است.
وی افزود:بعد از کاشت زعفران برای اولین بار و با توجه به نتایج خوب به دست آمده، به مرور زمان کشاورزان برای کشت این محصول رغبت زیادی نشان دادند. در سال زراعی ۹۸- ۹۹ تولید زعفران در شهر جدید بناب مرند به ۸۰۰ کیلو رسیده بود و پیش بینی می شد برای سال ۱۴۰۰ مقدار یک هزار و ۴۵۰ کیلوگرم تولید شود ولی میزان تولید یک هزار و ۱۶۰ کیلوگرم شد و دلیل آن نیز از سوی کارشناسان مربوطه خشکسالی و کاهش بارندگی ها عنوان شده است.
تقوی نژاد با اشاره به برداشت زعفران در هر هکتارادامه داد: در هر هکتار دو نفر شاغل بوده و حدود چهارکیلو زعفران تولید می شود و ۷۰۰کیلو زعفران در داخل استان به شهرهای مرند، تبریز و مراغه و در خارج از کشور به کشورهای آسیای میانه و ترکیه صادرات می شود.
مسئول بسیج سازندگی شهرستان مرند با اشاره به برگزاری جشنواره ملی و بین المللی زعفران اظهارداشت: همه گیری بیماری کرونا بسیاری از فعالیت ها را تحت الشعاع خود قرار داده است،در جهت برندسازی زعفران بناب مرند قرار بود جشنواره ملی زعفران درسال ۹۹ وجشنواره بین المللی در سال ۱۴۰۰برگزار شود ولی به علت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا این همایش ها برگزار نشد.
درآمد زایی بالا، مصرف آب پائین
توسعه کشت زعفران به دلیل درآمدزایی بالا و مصرف آب پایین در مناطقی که مشکل آب دارند به خصوص شهرستان مرند در حال گسترش است چرا که آبیاری این محصول زمانی انجام میشود که آبیاری سایر محصولات کشاورزی به اتمام رسیده است.
ویژگی مطلوب این محصول، حداکثر بهره وری با حداقل مصرف آب است به طوری که کشت زعفران سالانه به سه هزار تا سه هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب نیاز دارد در حالی که سایر محصولات، نیاز آبی هشت هزار مترمکعبی و حتی بالای ۱۰ هزار مترمکعب دارند.
با توجه به شرایط خشکسالی و اقلیمی استان طی سالهای گذشته، توسعه کشت محصولات کم آب باید جزو اولویتهای جهادکشاورزی بوده و در این راستا محصول زعفران در کنار محصولاتی چون عناب، سنجد و پسته میتواند گزینه خوبی برای اصلاح الگوی کشت باشد.
راهاندازی صنعت بستهبندی تنها راه حمایت از زعفران کاران
رحمان صلابتی یک کارآفرین و فعال عرصه اقتصاد مقاومتی در شهرستان مرند استان آذربایجانشرقی است که در گفتگو با خبرنگار منهای نفت تنها راه حمایت از زعفران کاران را گسترش صنایع بسته بندی زعفران اعلام کرد .
وی گفت: بعد از مطالعات زیاد در زمینه کاشت و بستهبندی زعفران یک شرکت ثبت کردم .
کارآفرین اقتصاد مقاومتی ادامه داد: وقتی متوجه شدم زعفرانکاران به صورت فلهای زعفران میفروشند، تصمیم گرفتم اول صنعت بستهبندی را راهاندازی کنم، اکنون انواع و اقسام زعفران بستهبندی شده و به بازارهای هدف ارسال میشود.
کجا زعفران بکاریم؟
وی در مورد محل کشت زعفران گفت: زعفران گیاهی است که هر سال گل میدهد، باید در جایی کاشته شود که در تابستان آبیاری نشود.زمان شخمزنی زمین برای کاشت زعفران خردادماه است.برای آمادهسازی کاشت زعفران زمین زیر و رو شده و علفهای هرز آن پاکسازی شده و سمپاشی میشود تا برای کاشت زعفران آماده شود.
اواسط مرداد بهترین زمان کاشت زعفران
زعفرانکار مرندی بهترین فصل کاشت زعفران را اواسط مردادماه ذکر کرد و گفت: مردادماه بهترین زمان برای کاشت زعفران است، کاشت به موقع در این فصل باعث افزایش پیازچه و تولید آن میشود.
وقتی در مردادماه برای اولین بار زعفران کاشته شد آبیاری میشود. دو ماه بعد نوبت آبیاری در 15 مهرماه است وقتی به این شکل مزرعه زعفران آبیاری شد تا آخر مهر گلدهی شروع میشود.
در زمان کاشت بین زعفرانها فاصله نگذارید
پیش از این عموم کشاورزان فکر میکردند برای کاشت زعفران باید بین آنها فاصلهگذاری شود در حالی که الان کارشناسان میگویند باید در عمق 20 سانتیمتری زمین و در یک ردیف و بدون فاصله کاشته شود، سپس در ردیف بعدی 20 سانتیمتری فاصلهگذاری شده و دوباره بدون فاصله در یک ردیف کنار هم کاشته شود. فاصله گذاشتن در هر ردیف برای این است که در زمان چیدن گل زعفران افراد در آن فاصله ردیفها بوده و دیگر گل زعفران له نمیشود.
افزایش قیمت زعفران
فعال اقتصاد مقاومتی با اشاره به افزایش قیمت زعفران در ماه های اخیر گفت:متاسفانه طی ماه های اخیر قیمت زعفران به شدت افزایش پیدا کرده است به همین علت بخشی از ظرفیت فعالیت کارگاه بسته بندی کمتر شده است ولی امیدوارم این وضع موقتی بوده و قیمت زعفران کاهش پیدا کند.
صلابتی با توجه به اشتغالزایی صورت گرفته در کار تولید و بستهبندی زعفران، گفت: در حال حاضر دو سالن وجود دارد که بسیار بهداشتی بوده و در زمینه تولید زعفران برای پنج نفر اشتغالزایی ایجاد شده و کار بستهبندی به صورت دستی صورت میگیرد. در بخشی از سالن آزمایشگاهی وجود دارد که زعفران از لحاظ رنگ، وجود میکروب و سایر آیتمها مورد آزمایش و ارزیابی قرار میگیرد و تمام زعفرانهای ما به شرط آزمایش فروخته میشود.
مرند شهرزردآلوی ایران
شهرستان مرند علاوه بر زعفران دارای محصولات باغی بسیار خوب و با کیفیتی است که می توان به زردآلو، سیب، گردو، گیلاس و آلبالو اشاره کرد.از آن جایی که تنوع زردآلو در این شهرستان زیاد است به شهرزردآلوی ایران شهرت دارد.
از بهترین ارقام زردآلوی شهرستان مرند می توان به ارقام عسگر آباد، نصیری، تبرزه، اردوباد و شاهرودی اشاره کرد که هم قابلیت تازه خوری و هم قابلیت خشکباری دارد.
مسئول بسیج سازندگی شهرستان مرند در مورد سطح زیر کشت محصولات باغی خاطرنشان کرد:۹۵هزار و ۴۰۰هکتار سطح زیر کشت محصولات باغی شهرستان مرند است که چهار هزار هکتار سطح زیر کشت باغات زردآلو اختصاص دارد.
تقوی نژاد ادامه داد: در این شهرستان ۱۶هزار و ۹۷۰تن میوه شامل زردآلو، سیب، گردو و گیلاس تولید می شود که ۴۵ درصد تولیدات به کشورهای آسیای میانه،ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود. همچنین ۳۵درصد نیز به خشکبار تبدیل می شود.
بنابه گفته وی در هر هکتار ۱۲تن زردآلو تولید می شود و مقام اول زردآلوی استان را به خود اختصاص داده و برای سه هزار نفر اشتغالزایی مستقیم ایجاد کرده است
پرداخت 2میلیارد تومان تسهیلات
مسئول بسیج سازندگی شهرستان مرند با اشاره به حمایت های صورت گرفته از کشاورزان شهرستان اظهارداشت: درسال 1400 ازطرف بسیج سازندگی دو میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه برای فعالان زعفران و خشکبار پرداخت شده است.
وی با اشاره به اقدامات بسیج سازندگی در راستای حل مشکلات کشاورزان گفت: رفع موانع تولید و مشکلات فروش،رفع مشکلات مربوط به صدور مجوزها ،برگزاری کلاس های آموزشی، راهنمایی کشاورزان در جهت آفت زدایی و ...از جمله اقدامات بسیج سازندگی در جهت حمایت از کشاورزان در این زمینه است.