قرض الحسنه در قطب گندم استان
آذربایجانشرقی ششمین قطب تولید گندم در کشور بوده و شهرستان چارایماق با تولید سالانه بیش از 90 هزارتن گندم رتبه نخست تولید گندم آذربایجان شرقی را به خود اختصاص داده است. مزارع منحصر به فرد گندم و جو در شهرستان چارایماق یکی از بزرگ ترین مزیت های این شهرستان است که در صورت توجه بیشتر مسئولان می تواند محصول گندم و جو بیشتری در این شهرستان تولید شود.بیکاری در منطقه زیاد است، کارخانه و واحد تولیدی بزرگی وجود ندارد که بتواند برای این شهرستان اشتغال زایی زیادی به این منطقه دارای 70 درصد جامعه روستایی است که در کار باغداری و دامداری فعالیت می کنند ولی با این وجود وجود آورد. کارگاه های کوچک کفاشی ، خیاطی و قالی بافی در این منطقه وجود دارد ولی اشتغال زایی این کارگاه ها نیز محدود است.
راه اندازی صندوق های قرض الحسنه برای ایجاد کسب و کارزودبازده یکی از روش هایی است که می تواند در این زمینه راهگشا بوده و به اقتصاد پایدار منطقه کمک کند. صندوق های قرض الحسنه در بسیاری مناطق روستایی و شهری ایجاد شده و طبق گفته های اعضای صندوق، وام های کم اما پربرکت و بدون نزول و ربا توانسته است گرهی از مشکلات خانواده های زیادی باز کند.در شهرستان چارایماق نیز ازدی ماه سال97 صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا راه ندازی شده است. برای آشنایی با نحوه عملکرد صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا با آقای علی صفرپور فرمانده پایگاه مقاومت سیدالشهدا شهرستان چارایماق ومسئول صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا همکلام شده ایم.
علی صفرپور فرمانده پایگاه مقاومت سیدالشهدا شهرستان چارایماق ومسئول صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا در گفت و گو با خبرنگار «منهای نفت» هدف از ایجاد صندوق قرض الحسنه را کمک به اشتغال و معیشت اعضای پایگاه ذکر کرد و گفت: جوانان پایگاه با مشکلاتی از جمله پیدا کردن شغل، تشکیل خانواده و برخی مشکلات تحصیلی مواجه هستند با همفکری و همیاری هیات امنای مسجد و اعضای پایگاه تصمیم گرفته شد صندوق قرض الحسنه درجهت حل برخی از مشکلات تاسیس شود.
وی افزود: از طریق رسانهها و تجربه دوستانی که پیش از این صندوق قرض الحسنه راه اندازی کرده بودند تا حدودی از نحوه مدیریت و اجرای صندوق آگاهی پیدا کرده بودیم، در مورد مزیت و کارکردهای مثبت آن و خدماتی که صندوق های قرض الحسنه به مردم ارائه می کردند مطلع شده بودیم به همین خاطر وقتی پیشنهاد راه اندازی این طرح از سوی بسیج سازندگی مطرح شد مورد استقبال قرار گرفت.
در صندوق قرض الحسنه از کاغذ بازی خبری نیست
مسئول صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا چارایماق ادامه داد: وقتی برای گرفتن یک فقره وام به بانک مراجعه می کنیم انسان با درگیری ها و مشکلات زیادی مواجه می شود، کاغذبازی ها و بوروکراسی اداری بانک ها واقعا خسته کننده است و کلی از برنامه های روزانه عقب می افتیم در حالی که در صندوق های قرض الحسنه از این درگیری و کاغذبازی ها خبری نیست. صندوق های قرض الحسنه خدمات خوبی ارائه داده مراحل پیچیده بانکی نداشته و اخذ وام نیز بدون ضامن است.
6 برابر موجودی وام بگیرید
صفرپور در مورد روند اجرای صندوق قرض الحسنه گفت: در تاریخ 20 دی ماه سال 97 صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا چارایماق ایجاد شد و جمعا 60 نفر عضو صندوق هستند که به هر کدام از آنها دفترچه عضویت در صندوق داده شده است. این 60 نفر در پنج گروه 12 نفری ساماندهی شده و هر کدام از آنها ماهانه مبلغی را به عنوان حق عضویت پرداخت می کنند مثلا اعضای یک گروه ماهانه 50 هزار تومان و اعضای یک گروه دیگر ماهانه 30 هزارتومان پرداخت می کنند.
بعد از اینکه اعضای گروه ها به مدت یک سال در صندوق پس انداز کردند هر فرد می تواند 6 برابر ذخیره خود را وام دریافت کند. به عنوان مثال اگر ذخیره یک فرد در صندوق یک میلیون تومان شده بود او می توانست مبلغ 6 میلیون تومان وام بگیرد. همه وام ها با سود دو درصد بازپرداخت می شود.
در طی دو سال 22 فقره وام پرداخت شده است ، حداقل وام های پرداخت شده یک و نیم میلیون و حداکثر آن هفت یا هشت میلیون تومان است. بازپرداخت وام ها با دو درصد سود به صورت 12 ماهه است و افراد وام گیرنده حق عضویت خود و اقساط وام را یکجا پرداخت می کنند.
فرماده پایگاه سیدالشهدا چارایماق با اشاره به موجودی صندوق خاطرنشان کرد: کل مبلغ جمع آوری شده در حساب صندوق قرض الحسنه 99 میلیون تومان است که 70 میلیون تومان آن وام پرداخت شده است و این وام ها در قالب وام معیشت، اشتغال و کارآفرینی،وام درمانی، کمک هزینه تحصیلی، وام ازدواج، کمک هزینه خرید جهیزیه و لوازم خانگی و ...پرداخت شده است.
هر ماه برای دو یا سه نفر وام تعلق می گیرد، در هرگروه افراد نیازمند و ضروری در اولویت پرداخت وام هستند، سرگروه ها فردی که وام ضروری نیاز داشته باشد معرفی می کنند.
صفرپور در مورد ضامن فرد وام گیرنده نیز گفت: فرد وام گیرنده یک فقره چک یا سفته به عنوان ضامن به صندوق تحویل می دهد.
وی ادامه داد: هیات امنای صندوق قرض الحسنه پنج نفر هستند که سه نفر از آنها حق امضاء و برداشت از حساب دارند و حساب صندوق قرض الحسنه در پست بانک فعال است و اگر امضای سه نفر هیات امنا در چک نباشد چک وام وصول نمی شود.همچنین از گردش مالی حساب صندوق در پست بانک سود به حساب صندوق واریز می شود که سود واریز شده در حساب صندوق بوده و همه اعضاء در سود آن سهیم هستند .
وام های گره گشا
آن چنانکه صفرپور توضیح می دهد وام های پرداخت شده توسط صندوق قرض الحسنه سیدالشهدا در مواردی مانند راه اندازی کارگاه خیاطی، تجهیز مغازه عینک سازی و عینک فروشی، توسعه مغازه قنادی و شیرینی پزی، برپا کردن دار قالی و فرش ، توسعه مغازه ساندویچ فروشی، توسعه کارگاه حکاکی، تعمیر ماشین آلات الکتریکی، خرید لوازم کمک آموزشی و خرید کتاب و هزینه های درمانی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی گفت: فردی که برای توسعه قنادی وام هشت میلیون تومانی گرفته بود باعث شد با توسعه دادن کار خود دو یا سه نفر دیگر به کار گرفته و موجب اشتغال افراد شود.
همچنین فرد آبرومند دیگری که بدهکار بود و از نظر مالی در شرایط نامناسبی به سر می برد با اخذ وام از صندوق سیدالشهداء مشکل وی برطرف شد.
صفرپور در ادامه با اشاره به اشتغال منطقه چارایماق گفت: این منطقه دارای 70 درصد جامعه روستایی است که در کار باغداری و دامداری فعالیت می کنند ولی با این وجود بیکاری در منطقه زیاد است، کارخانه و واحد تولیدی بزرگی در منطقه وجود ندارد که بتواند برای این شهرستان اشتغال زایی بزرگی به وجود اورد. کارگاه های کوچک کفاشی ، خیاطی و قالی بافی در این منطقه وجود دارد که اشتغال زایی این کارگاه ها نیز محدود است. امید است که مسئولان برای شهرستان های محروم و کم برخوردار و محروم توجه بیشتری داشته و با راه اندازی کارگاه های کوچک و بزرگ مانع از مهاجرت جوانان به شهرها ،حاشیه نشینی وآسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی شوند.