شهرستان جلفا قطب تولید زردآلوی سراسر کشور

برای کوتاه کردن دست واسطه ها شرکت تعاونی ایجاد کنید

جُلفا شهر گمرکی و مرزی ایران، در جنوب ساحل رود مرزی ارس در ۱۳۵ کیلومتری شمال تبریز و ۶۵ کیلومتری شمال مرند در استان آذربایجان شرقی واقع شده‌است

جلفا، به لحاظ جغرافیایی و به دلیل واقع شدن در نقطه صفر مرزی و همسایگی با کشورهای ارمنستان و آذربایجان و مهم‌تر از همه بهره‌مندی از خط آهن سراسری و اتصال آن به آسیای میانه و قفقاز از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و یکی از شهرهای مهم و ترانزیتی کشور محسوب می‌شود. همچنین قرار گرفتن جلفا در منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس که در حال تبدیل به یکی از قطب‌های تجاری-صنعتی ایران و منطقه است، به اهمیت این منطقه افزوده‌است .

همسایگی شهرستان جلفا با منطقه آزاد ارس باعث شده است جلفا به یک شهرستان گردشگرپذیرو پربازدید تبدیل شود به طوری که منطقه آزاد ارس وجلفا دومین مقصد گردشگری استان بعد از تبریز محسوب می‌شود و با توجه موقعیت مناسب مرزی بین سه کشور ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان دارای بازارچه‌های مرزی، مراکز خرید و مجتمع‌های تجاری بسیار زیادی است. وجود آثار تاریخی متعدد همچون حمام کردشت  و کلیساهای تاریخی مختلف و کاروانسراها نشان از تاریخ غنی این منطقه و اهمیت آن در گذشته بوده و به شهر کلیساهای تاریخی مشهور است

 در کنار این پتانسیل‌ها، شهرستان جلفا به دلیل موقعیت ویژه و واقع شدن در منطقه تجاری ارس، قطب‌ مهم تجاری و بازرگانی ایران محسوب می‌شود و مسافران بسیاری هستند که برای خرید در بازارهای این شهر مرزی به سمت جلفا سفر می کنند. جلفا به لحاظ آب هوایی شهری نیمه‌خشک و نیمه سرد محسوب می شود و در فصول گرم سال همچون تابستان،دمای هوا دراین شهر بسیار بالاست و در فصل زمستان نیز به دلیل واقع‌ شدن آن درنزدیکی کوه کیامگی وهمچنین کوه‌های سر به فلک کشیده شده دیگردمای هوا پایین و بسیارسرد است.

شهرستان جلفا براساس آخرین سرشماری دارای ۱۹ هزار و ۴۴۳ خانوار و ۶۱هزار و ۳۸۵ نفر جمعیت است.

پشت بام های خوشمزه

در کناربازارچه های مرزی،وجود محصولات کشاورزی نیز بر غنای این شهرستان می افزاید.اگردرتابستان گذرتان به این شهرافتاد می توانید در پشت بام خانه های روستایی آن زردآلوهای زردرنگ خوشمزه را ببینید که به شکل سنتی به برگه زردآلو تبدیل می شوند.

مردادماه زمان به بارنشستن میوه های تابستانی است و تولید ۳۶هزارتن زردآلو در جلفا حاصل زحمت و دسترنج کشاورزانی است که در طول سال زحمت می کشند.

حجم کل باغات جلفا چهارهزارو۴۲۶هکتاراست که دو هزارو ۳۹۱هکتارآن به باغات زردآلواختصاص دارد.

دراین شهرستان انواع ارقام زردآلو شامل عسگرآباد، نصیری، اردوبادی، گوشتی، تبرزه سیاه و قرمز است ورقم عسگرآباد و گوشتی به صورت عمده کشت می شود.

تولید 7200تن خشکبار در جلفا

رسول غلامی،مسئول بسیج سازندگی شهرستان جلفا در گفتگو با خبرنگار "منهای نفت" با اشاره به تولید برگه زردآلو در این شهرستان گفت:از۳۶هزارتن زردآلوی تولید شده در جلفا هفت هزار و ۲۰۰تن خشکبار تولید می شود.

وی با اشاره به ضایعات میوه زردآلو افزود: سالانه حدود پنج درصد از زردآلوهای تولیدی ضایعات می شود و بخش عمده ای ازآن با صنایع تبدیلی فرآوری می شود.

فعالیت 160 کارگاه فرآوری خشکبار

غلامی اظهارداشت:دراین شهرستان ۱۶۰ کارگاه سنتی و نیمه صنعتی در زمینه فرآوری خشکبار فعال هستند.

مسئول بسیج سازندگی شهرستان جلفا با اشاره به اشتغالزایی میوه زردآلو خاطرنشان کرد:درجلفا ۷۰۰ نفر باغدار به صورت مستقیم به کار کشاورزی مشغول بوده و همچنین

۷۰۰نفر نیزبه صورت فصلی و غیر مستقیم فعالیت می کنند.

غلامی با اشاره به راه اندازی کارگاه های فرآوری زردآلو ادامه داد: از سال ۹۲ تاکنون ۴۰مورد کارگاه فرآوری خشکبار ایجاد شده و برای برخی از کارگاه ها در رفع موانع مربوط به صدورمجوزها مساعدت شده است.

اعطای تسهیلات قرض الحسنه

وی خاطرنشان کرد:ازسال ۹۲ تاکنون به هر کدام از این کارگاه ها مبلغ ۳۰الی ۴۰ میلیون تومان وام پرداخت شده است.

غلامی مجموع تسهیلات پرداخت شده در طی هشت سال را یک میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان اعلام کرد.

غلامی ادامه داد:یکسری از تسهیلات نیز به صورت غیر مستقیم بود مثلا تسهیلات برای توسعه باغات زردآلو بود که در کل باید گفت به ۵۰نفر از کشاورزان تسهیلات  توسعه باغات پرداخت شده است.

غلامی با اشاره به تازه خوری میوه زردآلو افزود:درابتدا زردآلو به صورت تر وارد بازار مصرف می شد بنابراین بخش عمده آن به صورت تازه خوری مصرف شده و حدود ۱۰درصد آن ممکن است به کشور روسیه و آذربایجان صادرات شود.البته برخی سال ها صادر شده و برخی سال ها صادر نمی شود‌.

زردآلوی جلفا در سراسر کشور

وی بازارمصرف زردآلو را کل ‌کشوراعلام کرد و افزود:میوه زردآلو درابتدا به صورت عمده به میدان میوه و تره بار تبریز ارسال شده و از آنجا به تهران و سایرشهرستان ها می رود.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: چون منطقه آزاد ارس محصور شده و باغات شهرستان جلفا خارج از محدوده هستند بنابراین منطقه آزاد ارس درتوسعه باغات یا کشت و تولید میوه نقشی ندارد و منطقه آزاد ارس به کشت گلخانه ای تاکید کرده و اهمیت می دهد.

ایجاد صنایع تبدیلی یک ضرورت است

غلامی با اشاره به نبود صنایع تبدیلی دراین شهرستان اظهارداشت:با وجودی که ایجاد و راه اندازی صنایع تبدیلی برای جلوگیری از ضایعات میوه ضروری است ولی متاسفانه صنایع تبدیلی صنعتی و کارخانه بزرگ فرآوری کشاورزی در جلفا وجود ندارد.

وی افزود: معمولا میوه زردآلو دارای درجات مختلفی است که معمولا درجه یک آن به صورت تازه خوری وارد بازار مصرف شده و بقیه آن به خشکبارتبدیل می شود.معمولا ازسه الی پنج کیلو زردآلو یک کیلو خشکبار به دست می آید.

بنا به گفته وی بخش عمده صادرات خشکبار زردآلو به عراق صورت می گیرد.

مسئول بسیج سازندگی شهرستان جلفا دلالی و واسطه گری را یکی از مهم ترین چالش های کشاورزان ذکر کرد و افزود:در زمان برداشت محصول واسطه ها و دلال ها سود اصلی را می برند آنها میوه ها را به قیمت ارزان از کشاورزان خریده و در شهرها به قیمت بسیار بالا می فروشند.اگرمسئولان مربوطه برای حذف واسطه ها و دلال ها یک شرکت تعاونی راه اندازی کنند دست این واسطه ها کوتاه تر می شود. ایجاد شرکت تعاونی مطالبه کشاورزان این شهرستان است با ایجاد تعاونی محصولات کشاورزی را به صورت مستقیم به تهران ارسال کرده و از آنجا صادر می شود.دراین صورت کشاورزان نیز سود می کنند.

وی ادامه داد:ما این موضوع را به عنوان مطالبه بسیج سازندگی از مسئولان مطرح کرده و تلاش می کنیم با همکاری بخش خصوصی یک شرکت تعاونی یا بازارچه مخصوص زردآلوایجاد شود که محصولات مستقیم و بدون واسطه به بازارمصرف برسد.