سراب قطب تولید لبنیات کشور

قدمت 100 ساله لبنیات سراب زبان زد عام و خاص میباشد

بیش از ۱۰۰سال است که لبنیات سراب برای خودش اسم و رسمی بهم زده و وجود کارخانجات و کارگاه های متعدد تولید لبنیات در این شهرستان تولیدات آن را زبانزد خاص و عام کرده است.

بیش از ۱۰۰سال است که لبنیات سراب برای خودش اسم و رسمی بهم زده و وجود کارخانجات و کارگاه های متعدد تولید لبنیات در این شهرستان تولیدات آن را زبانزد خاص و عام کرده است.

پنیرخوشمزه، کره،خامه، دوغ، کشک و سرشیرهای دوست داشتنی که زینت بخش سفره هایمان هستند دسترنج افراد زحمتکشی است که در پی کسب روزی حلال بوده و لبنیات خوشمزه ای را به سراسر کشور ارسال می کنند.

پوشش گیاهی کوه های بزقوش و سبلان باعث حاصلخیزی شهرستان سراب و روستاهای آن شده و محصولات با کیفیتی را روانه بازار مصرف می کنند.

آب و هوای شهرستان سراب

دشت سراب با ارتفاع ۱۶۵۰ متری از سطح دریا به دلیل قرار گرفتن در بین دو کوه بزقوش و سبلان همواره از آب و هوای سرد و طبیعت زیبا و چشمه های خروشان و آبگرم های معدنی برخوردار است، به طوری که سراب را نگین آذربایجان می دانند.

 به خاطر همین مورد ( قرار گرفتن در بین دو رشته کوه) سراب همواره از آب و هوای سرد و معتدلی برخور دار است به طوری که ۱۴۸ الی ۱۵۰ روز از سال را دارای آب و هوای سر و یخبندانی است، میزان بارندگی در شهرستان سراب به نسبت ارتفاعات از ۲۵۰ تا ۴۸۰ میلی متر متغیر است.

شهرستان سراب قطب تولید لبنیات آذربایجان شرقی است که آوازه پنیر آن را می توان در سراسر کشور و حتی کشورهای همسایه شنید.همین ویژگی باعث شده است سراب یکی از مهم ترین قطب های تولید لبنیات کشور محسوب شود.

 مسلم میرزازاده،مسئول بسیج سازندگی شهرستان سراب است که برای اطلاع از نحوه کار دامداران و تولید لبنیات این شهرستان با وی گفتگو کرده ایم.

تولید 2200 تن شیر در سراب

میرزازاده در مورد محصولات لبنی این شهرستان به خبرنگار" منهای نفت" گفت:این شهرستان مهد دامداری و دامپروری است،انواع لبنیات شامل شیر، پنیر،خامه، ماست، کره، شور، دوغ و سرشیر از جمله محصولات مهم تولیدی است.

وی افزود:این محصولات با  راه اندازی و فعالیت گاوداری ها در روستاها تولید می شود. به طوری که سالانه دو هزار و 215 تن شیر در این شهرستان تولید می شود.

در روستاهای دور ییلاقات که عشایرنشین بوده و اسکان دارند لبنیات گوسفندی تولید می شود ولی در روستاهایی که تمرکز بر فعالیت های گاوداری است لبنیات حاصل از شیر گاو تولید می شود.

 میرزازاده با اشاره به تعداد روستاهای دارای سکنه اظهارداشت:۶۹ روستای سراب دارای سکنه بوده و مشغول دامداری بر مبنای گاوداری و گاومیش هستند.

مسئول بسیج سازندگی سراب بخش عمده فعالیت دامداری را به صورت خانگی و سنتی ذکر کرد و افزود:فعالیت دامداری خانگی زیاد است به طوری که می توان گفت ۷۰درصد دامداری ها خانگی است.گاوداری صنعتی خیلی کمتر است حدود ۲۰الی۲۵ درصد می توان ذکر کرد.

کارخانجاتی مانند " آریالبن" با نام تجاری نود و کارخانه "آتالار"  با نام تجاری کیمیا سراب و کارخانه ناب لبن، خاتون، شبنم سراب از جمله کارخانه های مشهور این منطقه هستند.

سراسر کشور بازار فروش لبنیات سراب

بنا به گفته وی کار کشاورزی و دامداری اهالی شهرستان به صورت سنتی است و عمده محصولات تولیدی به تهران ، اصفهان، تبریز، مشهد، گلستان و شهرهای شمال کشور ارسال می شود و در بخش بازاریابی و فروش مشکل و چالش خاصی وجود ندارد.

تولید 1400تن لبنیات

وی با استناد به آمار جهادکشاورزی میزان تولید سالانه لبنیات را ۱۴۰۰تن اعلام کرد و افزود: ۹۰درصد تولید  لبنیات به پنیر اختصاص دارد و در کنار آن سرشیر، خامه، ماست، دوغ و کره تولید می شود.

میرزازاده با اشاره به تعداد کارگاه های تولید لبنیات اظهارداشت: در این شهرستان ۴۲کارگاه غیرخانگی تولید لبنیات وجود دارد که از این تعداد سه کارگاه غیرفعال است.

وی با اشاره به اشتغالزایی این کارگاه ها افزود:۴۵۰نفر به صورت مستقیم و یک هزار و ۳۵۰نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به فعالیت هستند.

لبنیات سراب در کشورهای همسایه

مسئول بسیج سازندگی شهرستان سراب از صادرات لبنیات این شهرستان به کشورهای مختلف خبرداد و افزود:لبنیات سراب به کشورهای همسایه از جمله عراق، گرجستان، آذربایجان، ترکیه، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و کشورهای همسایه شمالی صادر می شود.

میرزازاده  با اشاره به نژاد گاوهای سراب خاطرنشان کرد: نژاد گاو در میزان شیردهی آن خیلی تاثیرگذاراست.گاوهای این شهرستان نژاد هلندی و سمینتال  است .

وی ادامه داد: همچنین یک مجتمع نژاد گاوی زیر نظر واحد بهداری جهاد کشاورزی در این شهرستان فعالیت می کند که قبل از پیروزی انقلاب در این منطقه احداث و راه اندازی شده و به اصلاح نژادی گاوها می پردازد.

میرزازاده بحث شیردهی و گوشتی بودن را ویژگی بارز گاوهای این منطقه ذکر کرد و گفت: این دو ویژگی باعث شده است گاوهای این منطقه نسبت به سایر نقاط ایران خیلی خوب و بهترباشند.

 وی از فعالیت دو واحد کشتارگاه در شهرستان سراب خبرداد و گفت: دو واحد کشتارگاه صنعتی زیر نظر شهرداری و دامپزشکی فعالیت می کنند که از نظر بهداشتی  بر ذبح دام نظارت می کنند.

وی با اشاره به تولید گوشت قرمز و سفید در سراب اظهارداشت: میزان تولید گوشت قرمز 6هزارو 216 تن و میزان تولید گوشت سفید نیز چهار و 865هزار تن است.

جایگاه ویژه صنعت بسته بندی

میرزازاده فعالیت صنعت بسته بندی را در این شهرستان خوب توصیف کرد و افزود: صنعت بسته بندی در سراب جایگاه ویژه ای دارد، معمولا پنیر در قالب های یک و دو کیلویی و دوغ نیز در بطری های یک تا دو لیتری بسته بندی می شود و کره به خاطر سلیقه مشتری پسند به صورت سنتی عرضه می شود.

در حالت کلی باید گفت مشکل بسته بندی، بازاریابی و فروش نداریم حتی اگر ۱۰برابر ظرفیت نیز تولید شود بازار آن خوب بوده و چالشی در این زمینه وجود ندارد.

وی با اشاره به تعداد دام های این شهرستان گفت: تعداد دام های سبک 270 هزار راس و تعداد دام های سنگین73 هزار راس است.

میرزازاده با اشاره به حمایت های بسیح سازندگی از واحدهای تولیدی  گفت:تسهیلاتی از طریق بسیج سازندگی به این شهرستان اختصاص می یابد الویت اول ما حمایت از دامداری و دامپروری ها در جهت رونق بخشی و تقویت قطب تولید لبنیات است.

تسهیلات پرداخت شده

در سال جاری مبلغ سه میلیارد تومان تسهیلات به شهرستان سراب اختصاص یافته است که مبلغ دو میلیاردو ۵۰۰میلیون تومان تسهیلات به ۸۰ نفر از فعالان عرصه تولید لبنیات و حمایت از دام های سبک و سنگین پرداخت شده و بقیه تسهیلات نیز در بخش قالی بافی، مشاغل خانگی و صنایع تبدیلی پرداخت شده است.مبلغ وام های پرداختی از ۳۰الی ۵۰میلیون تومان است.