عجب شیر 2500تن بادام به استان های شمالی صادر می کند
![](/sites/default/files/styles/1000x580/public/image/news/2023-03-12/72c540a1-05cf-4de9-9c08-c0953b808a42.jpg?itok=gaEc4Oz5)
اگرچه در شهرستان عجبشیر محصولاتی همچون سیب زمینی، پیاز و گردو نیز وجود داشته و باعث رونق اقتصاد شهرستان می شود ولی وجود صنایع تبدیلی بادام را به قطب تولید تبدیل کرده است.
تولید 3500تن بادام در عجب شیر
سطح زیر کشت بادام در شهرستان عجب شیر ۱۲هزار هکتار است که سالانه سه هزار و ۵۰۰ تن بادام تولید می شود.
حیدر کاملی فر، مسئول بسیج سازندگی شهرستان عجب شیر در گفتگو با خبرنگار «منهای نفت» با اشاره به مرغوب بودن زمین های کشاورزی عجب شیر ادامه داد: طی آزمایش های صورت گرفته زمین های کشاورزی این شهرستان برای محصول بادام و گردو بسیار مناسب است و طی سال های اخیر سطح زیر کشت بادام افزایش یافته و بر این اساس از سال بعد برداشت بادام نیز زیاد می شود.درخت بادام طی چهارسال بار می دهد.
وی با اشاره به اشتغالزایی محصول کشاورزی بادام در این شهرستان گفت: اشتغالزایی مستقیم تولید و فراوری بادام برای ۸۰۰نفر و اشتغالزایی غیر مستقیم نیز برای ۵۰۰الی ۶۰۰ نفر است.
وی ادامه داد: فصل کاری بادام از آخر شهریورماه شروع شده و در سه ماه فصل پاییز ادامه دارد و باعث رونق اقتصادی برای جوانان و اهل منطقه می شود.
کاملی فر با اشاره به فرآوری بادام خاطرنشان کرد:فرآیند فرآوری بادام شامل سه مرحله چیدن ، پوست کندن ، خورد کردن به صورت سنتی ، صنعتی و فراوری هسته بادام است. همچنین بادام به صورت خام نیز به بازار مصرف عرضه می شود.
مسئول بسیج سازندگی شهرستان عجب شیر با اشاره به انواع استفاده بادام خاطرنشان کرد: بیشترین مصرف بادام فراوری شده برای آجیل بوده و روغن بادام نیز در پزشکی، داروسازی، بهداشتی و آرایشی استفاده می شود. تولید سالانه بادام در سال سه هزار و ۵۰۰تن است که یک هزار و ۵۰۰ تن برای تولید روغن بادام استفاده می شود.
حمایت های بسیج سازندگی
کاملی فر در مورد اقدامات بسیج سازندگی در جهت حمایت از فعالان عرصه کشاورزی و تولید بادام خاطرنشان کرد:تهیه مستند از فعالیت های جهادی کشاورزان، کمک به اخذ شناسه بهداشت، تامین نهاده ها، ارائه مشاوره در جهت تامین ماشین آلات برای تولیدات داخلی، مساعدت دراخذ مجوز بسته بندی و ثبت برند، برگزاری نمایشگاه محصولات کشاورزی از جمله بادام که قطب کشاورزی منطقه است، مساعدت کشاورزان در جهت بازاریابی و فروش محصول،مساعدت و رای زنی با مسئولان مربوطه در جهت تسهیل صادرات محصولات کشاورزی ،تشکیل تعاونی های مرتبط با بادام و انعقاد تفاهم نامه همکاری بامسئولان ادارات ، نهادها و تولیدکنندگان از جمله اقدامات بسیج سازندگی در این شهرستان است.
وی در مورد پرداخت تسهیلات به کشاورزان خاطرنشان کرد:به ۱۵ نفر تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی برای محصول بادام به مبلغ ۶۵۰ میلیون تومان پرداخت شده است.به ۱۰ نفر وام به مبلغ ۵۰ میلیون تومان و به پنج نفر نیز وام ۳۰میلیون تومانی پرداخت شده است.
وی ادامه داد: مبلغ چهارمیلیارد تومان کل وام اختصاص یافته به کشاورزان شهرستان است که برای خرید نهاده و کارگاه های اشتغالزایی اختصاص داده شده است.
2500تن بادام به استان های شمالی صادر می شود
بنابه گفته وی میزان صادرات بادام به استان های شمالی دو هزار و ۵۰۰ تن است.
فعالیت 30کارگاه فرآوری بادام
مسئول بسیج سازندگی شهرستان عجب شیر در مورد کارگاه های فراوری بادام اظهارداشت: ۴۳ کارگاه فرآوری بادام در این شهرستان وجود دارد که ۱۳ کارگاه راکد بوده و ۳۰ کارگاه فعال هستند.
کاملی فر ادامه داد: گردو و بادام جزء محصولاتی هستند که میزان تولید زیادی دارند و تولید فرآورده های حاصل از آن ها مانند روغن گردو و بادام از مشاغل پیشنهادی در این حوزه است. ایران وضعیت بسیار خوبی در زمینه صادارت گردو دارد، اما خام فروشی این محصول باعث شده آن طور که باید و شاید به پتانسیل این محصول توجه نشود. با توجه به ظرفیتی که در شهرستان عجب شیر برای تولید روغن بادام و گردو وجود دارد، احداث واحدهای تولید روغن این دو محصول لازم است و صرفه اقتصادی بسیار خوبی را نیز به همراه دارد.
تولید 3 تن بادام
رضا عباسیان یکی از تولید کننده های بادام در شهرستان عجب شیر است که ۲۸سال است در این زمینه فعالیت می کند.
عباسیان با اشاره به رقم های تولید بادام گفت:چند نوع ارقام بادام که در این منطقه کشت می شود عبارتند از بادام یامتقا، اصفهان و آذر.
وی با اشاره به حجم باغات بادام خود گفت:مساحت باغ بادام من۱۲هکتار است و نوع بادام کاشته شده بادام آذراست که سالانه حدود سه تن بادام تولید می شود.
عباسیان با اشاره به ویژگی های درخت بادام خاطرنشان کرد: بادام درخت زودبازده بوده که طی چهارسال بار می دهد و از نظر اقتصادی به صرفه است.
این کشاورز شهرستان عجب شیر ادامه داد: هرچند بادام درخت مثمر خوبی است ولی یکی از آسیب های بادام این است که زود خشک می شود. آفت " شانکر باکتریایی" باعث خشکی زودرس درخت بادام می شود و هنوز کارشناسان جهاد کشاورزی نتوانسته اند علت آن را پیدا کنند.انسان زحمت می کشد آن را بزرگ می کند ولی با ناراحتی شاهد خشک شدن آن می شود.
تعویض درختان بادام با پسته
عباسیان با اشاره به تعویض درختان خشک شده بادام با پسته اظهارداشت: جهت جلوگیری از ضررو زیان بیشتر باغ بادام را به پسته تبدیل می کنیم. درخت پسته نیز بعد از پنج یا شش سال بار می دهد.
سم های تقلبی نفس باغات را می گیرد
تولید کننده بادام شهرستان عجب شیر با انتقاد از نبود نظارت ها در زمینه سم و کود اظهارداشت: متاسفانه سم و کود موجود در بازار تقلبی است و هیچ نظارتی از سوی مسئولان صورت نمی گیرد.قبلا سالانه یک بار باغات را سمپاشی و کوددهی می کردیم ولی اکنون هر چقدر سمپاشی و کوددهی می کنیم تاثیری در آفت زدایی ندارد.
سم های موجود تقلبی هستند و ما باغداران مجبوریم درخت بادام را پنج الی هفت نوبت سمپاشی کنیم.
هیچ نظارتی صورت نمی گیرد
عباسیان با اظهارناراحتی و انتقاد از وضع موجود تاکید کرد: متاسفانه در موضوع کشاورزی و بهره وری آن هیچ کنترل و نظارتی نیست.
وی با اشاره به استفاده بی رویه از سموم برای تولید محصولات کشاورزی گفت: نبود نظارت برکودها و سموم تقلبی بازار باعث استفاده بی رویه شده است و عدم آگاهی و اطلاع برخی از کشاورزان بر این امر دامن می زند. چطور داروخانه ها برخی داروها را بدون نسخه پزشکی نمی فروشند باید این موضوع در مورد خرید و فروش سموم کشاورزی نیز لحاظ شود. نهادهای نظارتی به فروشندگان کود و سموم کشاورزی اعلام کرده و مجاب کنند فروش سم بدون نسخه گیاه پزشک و کارشناس کشاورزی و درختکاری ممنوع است.
اگر این سختگیری ها به صورت قانونی ابلاغ شود استفاده بی رویه از سموم کشاورزی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.