قطب عسل استان از نبود صنعت بسته بندی می رنجد
شهرستان ورزقان به جهت داشتن شرایط خوب و مساعد آب و هوایی و پوشش گیاهی و طبیعت بکر آن، منطقه مناسبی برای تولید عسل است به طوری که سالانه یک هزار و ۲۰۰ تن عسل در این شهرستان تولید می شود.
![](/sites/default/files/styles/1000x580/public/image/news/2023-03-12/%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B7%DB%B0%DB%B8%DB%B2%DB%B7_%DB%B1%DB%B6%DB%B1%DB%B5%DB%B0%DB%B3-1.jpg?itok=tSbupPJ9)
فعالیت 1330کارگاه تولید عسل
عباس عزیزی، مسئول بسیج سازندگی شهرستان ورزقان با اشاره به اینکه شهرستان ورزقان قطب تولید عسل استان آذربایجان شرقی است به خبرنگار منهای نفت گفت: در این شهرستان کار زنبورداری رونق زیادی دارد به طوری که یک هزار و ۳۳۰ کارگاه زنبورداری فعال بوده و سالانه یک هزار و 200تن عسل تولید می شود.
آن طور که عزیزی می گوید:دو هزار نفر به صورت مستقیم و دو هزار نفر نیز به صورت غیر مستقیم در کار زنبورداری و تولید عسل فعال هستند.
نبود صنعت بسته بندی چالش بزرگ زنبورداران
یکی از مشکلات زنبورداران این شهرستان نبود صنعت بسته بندی است که مسئول بسیج سازندگی در این زمینه گفت: با وجودی که این شهرستان قطب تولید عسل آذربایجان شرقی است و عسل های باکیفیت و خوبی تولید می کند ولی متاسفانه واحد بسته بندی تولید عسل در اینجا وجود ندارد.با توجه به اینکه بسته بندی خوب و مناسب به بهتر و زیباتر دیده شدن محصول کمک می کند ضروری است واحد بسته بندی عسل در ورزقان ایجاد و راه اندازی شود.
وی با اشاره به پوشش گیاهی و طبیعت بکر و بی نظیر شهرستان ورزقان که در جنگل های ارسباران واقع شده است خاطرنشان کرد:موقعیت جنگلی شهرستان ورزقان به واسطه قرارگرفتن در منطقه جنگلی ارسباران باعث شده است عسل با کیفیت در انواع گونه های گیاهی همچون عسل گون، عسل آویشن و عسل چهل گیاه در این منطقه تولید شود.
وی ادامه داد:داشتن پوشش گیاهی متنوع باعث می شود زنبورداران برای تولید عسل از مقدار بسیار کمی شیره شکر استفاده کنند. چرا که زنبورداران برای تولید هرچه بهتر عسل خود کندوها را برای زمستان گذرانی به شهرهای جنوبی یا ساحل ارس که دارای آب و هوای گرم است می برند تا زنبورها از شهد و شیره طبیعی انواع گل ها استفاده کنند و عسل طبیعی به صورت عسل موم یا شهد عسل تولید کنند.
عزیزی افزود: عسل های تولید شده در این منطقه معمولا به صورت عمده به فروش می رود و چون صنعت بسته بندی وجود ندارد صادرات نمی شود و بازار هدف عسل این منطقه بیشتر شهرهای تبریز و تهران است.
پرداخت یک میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه
مسئول بسیج سازندگی شهرستان ورزقان با اشاره به حمایت های بسیج سازندگی از زنبورداران این منطقه گفت:یک میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه به ۳۰۰نفر از زنبورداران پرداخت شده است که از این میزان در سال ۱۴۰۰به ۱۵ نفر و هر کدام ۵۰میلیون تومان پرداخت شده و بقیه آن مربوط به سال های گذشته است.
علم زنبورداری را از پدربزرگم آموختم
تقی زاده یکی از زنبورداران شهرستان ورزقان است که در گفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به عسل تولیدی خود گفت:زنبورداری شغل آبا و اجدادی مااست پدربزرگم زنبورداری می کرد و ما نیز علم زنبورداری را از او یادگرفتیم.
تقی زاده اظهارداشت: معمولا یک بخش از عسل تولیدی،عسل با موم طبیعی خودبافت زنبور است که در اصطلاح محلی به آن " سبدبالی" گفته می شود و بخش دیگر نیز عسل رامکا است. در عسل موم خودبافت، ۱۰۰درصد موم را خود زنبورعسل کار می کند ولی در عسل رامکا زنبوردار یک ورق موم نازک برای تولید عسل قرار می دهد.
زنبوردار ورزقانی با اشاره به برداشت دو مرحله ای عسل اظهارداشت: معمولا تعدادی از زنبورداران در دو مرحله برداشت عسل دارند. عسل بهاره و عسل پائیزه، کیفیت عسل بهاره بیشتر ازعسل پاییزه است چون زنبورها از شهد و شیره طبیعی گلها و گیاهان در طبیعت استفاده می کنند.
تولید 25 تن عسل
وی با اشاره به تعداد کندوهای خود گفت:هزارعدد کلنی دارم که سالانه ۲۵ تن عسل تولید می شود. و بیشتر مشتریان آن کارخانه های مربا سازی و مواد غذایی است.
داروهای تقلبی بلای جان زنبورها
تقی زاده در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به مشکلات کار زنبورداری گفت: یکی از مشکلات کارزنبورداری مریضی زنبورها است که داروی خوبی نمی توانیم تهیه کنیم.قبل از این سازمان دامپزشکی داروهای باکیفیت ، خوب و مطمئنی به زنبورداران می داد و هزینه کمتری هم داشت ولی ۱۰سال است که دیگر دامپزشکی به زنبورداران دارو نمی دهد و ما مجبوریم داروی تقلبی بخریم، نه اینکه خودمان داروی تقلبی بخریم بلکه داروها در ظرف آرم دار و با نشان داروی اصلی است وقتی استفاده می کنیم متوجه می شویم تاثیری نداشته و تقلبی بوده و به صورت قاچاق وارد شده است و تلفات زنبورها زیاد است.
وی افزود: پیش از این داروهایی که ازسازمان دامپزشکی تهیه می کردیم داروی خارجی با مارک آلمانی یا آمریکایی بود که بسیار خوب و تاثیرگذار بود ولی الان آن داروها در اثر تحریم وارد کشور نشده و به جای آن داروی قاچاق چینی می آید که باعث تلفات زنبورها می شود و متاسفانه هیچ فردی نظارت نکرده و مسئولیت این همه ضرر و زیان را پاسخگو نیست.
تقی زاده با اشاره به تفاوت داروهای اصلی با تقلبی گفت: داروهای اصلی که آلمانی و آمریکایی بود سالانه فقط یک باراستفاده می شد چرا که دارو تاثیر خیلی خوبی داشت و از ورود حشرات به کندو و نزدیک شدن به زنبور جلوگیری می کرد ولی داروهای فعلی بی تاثیر هستند و زنبوردار مجبور است چندین بار سمپاشی کند.
زنبوردار ورزقانی ادامه داد: حشره" گنه" مهم ترین آفت زنبور است،وقتی ملکه زنبور تخم گذاری می کند این حشره به کندو رفته و از غدای زنبورها می خورد و خودش فورا تخم ریزی کرده و زیادتر می شود و به این ترتیب باعث ضعیف شدن کندوها می شود.
وی تهیه داروی مبارزه با حشرات مضر را یکی از عمده ترین چالش های زنبورداران ذکر کرد و افزود: وجود این نوع حشرات برای زنبورداری مانند یک سم است که همه ساله باعث ضرر و زیان زیادی به زنبورداران می شود. این حشرات با خوردن غذای زنبورها قوی تر شده و باعث ضعیف شدن کندوها می شوند بنابراین هر زنبوری که از تخم بیرون می آیاد دیگر کارایی ندارد و به اصطلاح به درد نمی خورد.ما مجبوریم به صورت دوره ای داروی گنه بزنیم یا تلفات بدهیم.
زنبوردار ورزقانی جابه جایی کندوهای زنبورو کوچ را عامل اصلی انتقال حشره گنه از یک منطقه به منطقه دیگر ذکر کرد.
وی بهترین نژاد ملکه زنبور را نژاد قفقازی نام برد و گفت: ملکه نژاد قفقازی از تمامی گلهای منطقه آذربایجان شهد برداشت کرده و در تولید عسل باکیفیت و خوب بسیار مناسب است.