سفر به دل جنگل های ارسباران

کلیبر سالانه 1600تن زغال اخته تولید می کند

در شمال شرقی استان آذربایجان شرقی در دل جنگل های زیبای ارسباران درختانی سربه فلک کشیده اند که با میوه خوشمزه و خوش طعم زغال اخته، خاطرات خوشی را برای مسافران و گردشگرانی که شهرستان کلیبر را برای مقصد سفر خود انتخاب کرده اند به یادگار ثبت می کند.

 

تولید سالانه حداقل یک هزار و ۳۰۰ تن و حداکثر یک هزار و ۶۰۰ تن زغال اخته شهرستان کلیبر را به قطب تولید این محصول تبدیل کرده است.

زغال اخته در دل جنگل های ارسباران به ثمر می نشیند و وجود یک کارگاه فرآوری باعث می شود محصولاتی همچون لواشک، ترشک، رب و ...تولید شود.

در این کارگاه ۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۰ نفر به صورت غیر مستقیم مشغول فعالیت هستند.

در این شهرستان چهار فروشگاه به عنوان سوغات سرا فعال هستند که محصولات فرآوری شده زغال اخته و سایر محصولات باغی از جمله گردو، توت، سیب و زغال اخته را تقدیم گردشگران می کنند.محصولات باغی این شهرستان به اکثر نقاط کشور از جمله تبریز، تهران، اهر وسایر استان ها ارسال می شود.

210هکتار زمین های زیرکشت زغال اخته

علی شاه محمدی مسئول بسیج سازندگی شهرستان کلیبر در گفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به سطح زیر کشت زغال اخته گفت: سطح زیر کشت زغال اخته ۲۱۰هکتار بوده و تولیدسالانه آن یک هزار و ۶۰۰تن است.

وی افزود: در این شهرستان ۸۰درصد مردم دارای باغ بوده و محصولات باغی تولید می کنند می توان گفت افرادی که از راه تولید و فرآوری زغال اخته  درآمد اقتصادی دارند چهارهزار نفر برآورد می شود.

شاه محمدی ادامه داد: میانگین تولید در هر هکتار 5 الی ۶تن  است.یک کارگاه فرآوری زغال اخته در این شهرستان فعالیت می کند که ظرفیت کارگاه به صورت روزانه یک تن است،روزانه محصولی که فرآوری شده و وارد شهر می شود ۲۰۰الی ۳۰۰ کیلو است که در کارگاه خشک و فرآوری می شود و منظور از فرآوری تولید رب، لواشک، ترشک و خشک کردن زغال اخته است.

مسئول بسیج سازندگی کلیبر با اشاره به کاربرد زغال اخته در صنعت دارویی گفت: زغال‌اخته  حاوی مقادیر زیادی آهن، کلسیم، اسیدفولیک، ویتامین‌های E، B۱، B۲، C و فلاوونوئیدها است، این میوه خوشمزه کم‌کالری است و باعث اضافه وزن نمی‌شود. همچنین این میوه منبع خوبی برای فیبر است و آنتی‌اکسیدان‌های زیادی دارد که مقاومت بدن در برابر بیماری‌های غیرواگیر را بالا می‌برد و به پیشگیری از صدمه به سلول‌ها و بافت‌های بدن و در نهایت پیشگیری از بیماری‌هایی چون بیماری قلبی، سرطان، دیابت، تصلب‌شرائین، آب‌مروارید، آرتروز و آرتریت کمک به سزایی می‌کند.

زغال اخته کلیبردر بازارهای داخلی و خارجی

وی بازارمصرف زغال اخته را داخلی و خارجی ذکر کرد و افزود:در داخل کشور شهرهای کلیبر، اهر، تبریز و تهران بیشترین میزان مصرف را دارند و در خارج از کشور نیز به ترکیه و نخجوان صادر می شود، برای سال ۱۴۰۱ نیز براساس قرارداد منعقد شده محصولات فرآوری شده به ترکیه و  نخجوان صادر می شود..

شاه محمدی ماندگاری زغال اخته را  چند روز و نهایتا یک هفته  ذکر کرد و افزود: در شهرستان کلیبرزغال اخته بیشتر به صورت تازه خوری به بازار عرضه می شود. زغال اخته هر چه زودترباید فرآوری شود. چون ماندگاری آن کم است.

شاه محمدی با اشاره به نقش بسیج سازندگی در حمایت از فعالان عرصه فرآوری زغال اخته را اعطای وام های قرض الحسنه ذکر کرد و افزود: در این راستا۵۰میلیون تومان وام برای تجهیز کارگاه فرآوری زغال اخته پرداخت شده است.

کار آفرینی با طعم ملس

 نامدار نجف زاده جوان کارآفرینی است  که  از15 سال پیش وارد دنیای ترش  و شیرین و ملس زغال اخته ، گردو، آلوی جنگی و زردآلوی بومی جنگل های ارسباران شده  و  با ایجاد کارگاه  برای خود کسب و کار جدیدی راه انداخته است.

وی در گفتگو با خبرنگار منهای نفت گفت:سالانه 150 تن محصول کشاورزی باغی در این کاراگاه فرآوری می شود. در ابتدا زغال اخته به صورت مستقیم و بی واسطه از باغدار خریداری شده و در این کارگاه به صورت شربت، مربا،رب و لواشک، زغال اخته خشک با هسته و بدون هسته فرآوری می شود.

نجف زاده با تاکید بر اینکه ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی درشهرستان ها یک ضرورت است خاطرنشان کرد:یکی از مهمترین کاربردهای صنایع تبدیلی جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی است، در این کارگاه برای درست کردن مربا و زغال اخته خشک بدون هسته از نوع مرغوب و با کیفیت زغال اخته استفاده می شود ولی برای سایر فرآورده ها ازمحصولات زیر درختی غیر بازاری استفاده می شود.

وی در مورد ماندگاری زغال اخته گفت: ماندگاری زغال اخته ضعیف است  سه الی چهار روز می تواند دوام داشته باشد باید هرچه زودتر فرآوری شود. وقتی زغال اخته وارد بازار شد یک سوم آن توسط کارگاه ما خریداری می شود.

کار آفرین اقتصاد مقاومتی با اشاره به اشتغال زایی کارگاه فرآوری زغال اخته ادامه داد: در این کارگاه پنج نفر به صورت مستقیم مشغول به کار هستند و 10 خانوار نیز همکاری غیر مستقیم دارند. در این کارگاه علاوه بر فرآوری زغال اخته ،لواشک کیوی،رب انار و لواشک انارنیز درست می شود.

نجف زاده ادامه داد: بازار مصرف لواشک کیوی کلیبر و تهران بوده و  دو سوم زغال اخته فرآوری شده به داروخانه ها و مراکز طب سنتی در تبریز ارسال می شود. مربای زغال و کیوی نیز در فروشگاه ها و سوغاتی سراهای کلیبر، تبریز و تهران و نمایشگاه های سراسری عرضه می شود.

واسطه ها سود می برند

نجف زاده در ادامه صحبت های خود با اشاره به اینکه واسطه ها و دلال ها سود اصلی تولید زغال اخته را برداشت می کنند خاطرنشان کرد:میزان تولید زغال اخته نسبت به جمعیت این شهرستان کمتر است و در زمان برداشت و فروش نیز حاشیه سود آن برای واسطه ها و دلال ها زیاد است.

نجف زاده فصل کاری تولید و فرآوری زغال اخته را اوائل مرداد تا پایان مهر ماه اعلام کرد.

کاغذبازی اداری سرمایه گذاران را فراری می دهد

فعال اقتصاد مقاومتی در بخش دیگری از صحبت های خود با انتقاد و اظهار ناراحتی از وعده های پوچ و توخالی مسئولان در حمایت از واحدهای تولیدی و کاغذ بازی شدید اداری در نهادهای مختلف دولت سابق خاطرنشان کرد: پنج سال قبل یک سرمایه گذار تبریزی با 15 میلیارد تومان سرمایه  قصد داشت در منطقه خداآفرین با ایجاد یک کارخانه فرآوری و صنایع تبدیلی برای جوانان منطقه اشتغال زایی کند ولی در طی 6 ماه  نهادهای مختلف اداری چنان او را درگیر سیستم بیمار اداری کردند که نتوانست با سرمایه و نقدینگی که در دست داشت یک زمین به متراژ هزارمترمربع خریداری کند.

وی در ادامه با اشاره به کاغذبازی های پوچ و بیهوده نظام بانکی در مورد اخذ تسهیلات واحدهای تولیدی نیز گفت: برای دریافت وام یک میلیارد تومانی طرح توجیهی نوشته و آن را به بانک ارائه دادم در حالی که من خودم طرح توجیهی اقتصادی برای افراد و واحدهای مختلف می نویسم ولی طرح توجیهی که نوشته بودم رابانک قبول نکرد و گفت باید طرح توجیهی از طرف یک شرکت خاص نوشته شود.به آن شرکت  نامبرده مراجعه کرده و در قبال هزینه گزافی طرح توجیهی  برایم نوشته شد بعد به همراه طرح توجیهی به جهاد کشاورزی رفتم آنها این طرح توجیهی را قبول نکرده و گفتند باید طرح جداگانه ای برای ما و توسط یک شرکت دیگر نوشته شود برای بار دوم به  شرکت رفته و طرح دیگری در قابل دریافت وجه نوشتند این بار مرا به نظام مهندسی کشاورزی فرستادند و آنها نیز مرا برای نوشتن طرح توجیهی به یک شرکت دیگر معرفی کردند این بار طرح توجیهی سوم نوشته شد و در آخر سر مرا به بانک کشاورزی سرپرستی آذربایجان شرقی در تبریز فرستادند آنجا هم یک شرکت دیگررا برای نوشتن طرح توجیهی معرفی کردند

چون تحریم هستیم وام نمی دهیم

نجف زاده ادامه داد: بعد از نوشتن چندین طرح توجیهی و هزینه کردن چند میلیون تومان بالاخره طرح های توجیهی قبول شد و یک کارشناس از تهران آمد و برای پرداخت وام به مبلغ یک میلیارد تومان سند 6 باب خانه مسکونی( چهار باب در کلیبر و دو باب در تبریز) ، به همراه سند کارخانه را به عنوان وثیقه خواستند. به هر زحمتی بود این وثیقه ها را نیز تامین کردم و اعلام نمودند مدارک کامل است. ولی با همه این دوندگی ها و زحمت کشیدن ها آخر سر اعلام کردند چون در تحریم هستیم نمی توانیم وام و تسهیلاتی به واحد تولیدی شما  پرداخت کنیم.

کارآفرین اقتصاد مقاومتی با اظهار ناراحتی و انتقاد از این موضوع اعلام کرد: اگر واحد تولیدی کار نکند چگونه می توان مقابل تحریم ها ایستاد ، چگونه می توان اشتغال ایجاد کرد، برای همین است که روز به روز بر بیکاری جوانان اضافه شده و آسیب ها و گرفتاری های اجتماعی بیشتر می شود.