گزارشی از قطب سرکه سیب و عسل آذربایجان شرقی

میانه را با سرکه سیب و عسل به ذهن بسپارید

درکتاب طب سنتی اسلامی تالیف دکتر مهدی برزوآمده است«  در اوایل دوره قاجار وقتی پزشکان فرانسوی می آیند در ایران طبابت کنند می بینند سرشان خیلی خلوت است و مراجعه کننده زیادی ندارند در این بین یکی از محققین فرانسوی چند سالی در ایران تحقیق می کند و کتابی می نویسد که در ابتدای کتابش گفته اگر می خواهید مطب های شما رونق پیدا کند دو کار انجام دهید؛ اولا سرکه را از ایرانیها بگیرید ثانیا حجامت را ممنوع کنید، در این صورت مطب هایتان خود به خود رونق می گیرد.»

دقت کردن در این نوشته بیان می کند که مصرف سرکه سیب چقدر از نظر دارویی و پزشکی اهمیت دارد و باعث جلوگیری از بروز انواع بیماری ها می شود.

 

خواص بی نظیر سرکه سیب

با اینکه سرکه سیب برای لاغری معروف است؛ اما در کنار آن خواص دیگری نیز دارد. از فواید سرکه سیب می‌توان خاصیت ضدعفونی کننده آن، کاهش قند، کنترل دیابت، درمان اگزمای پوستی ، کلسترول و ایجاد احساس سیری بهبود سندروم تخمدان پلی‌کیستیک را نام برد‌. از گذشته‌های دور که مواد ضدعفونی‌کننده کمتر بودند، از سرکه سیب برای ضدعفونی کردن سطوح و حتی درمان قارچ، شپش، عفونت گوش و حتی زگیل استفاده می‌کردند. سرکه سیب به دلیل اسیدی که در آن وجود دارد، خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارد

میانه قطب تولید سرکه سیب 

در میان شهرستان های آذربایجان شرقی کم و بیش سرکه سیب تولید می شود ولی شهرستان میانه از نظر تولید سرکه سیب رتبه اول استان آذربایجان شرقی را در اختیار دارد.

سید خلیل حسینی مسئول بسیج سازندگی شهرستان میانه درگفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به اهمیت صنایع تبدیلی گفت:درحال حاضر وجود صنایع تبدیلی در هرشهرستان یک ضرورت است چرا که از ضایعات محصولات کشاورزی جلوگیری می کند.در حال حاضر در این شهرستان ۳۸ واحد صنایع تبدیلی اعم از سردخانه، کشتارگاه و کارگاه فرآوری مجوز فعالیت دریافت کرده اند که از این تعداد ۳۴واحد صنایع تبدیلی فعال هستند.

وی ادامه داد:سیب  یکی از محصولاتی است که در سال با ضایعات زیادی مواجه است اگر در تمامی شهرستان ها صنایع تبدیلی ایجاد شود می توان با فرآوری این محصولات جلوی ضایعات گرفته شده و محصول جدیدی تولید کرد.

تولید 45تن سرکه سیب

 حسینی در مورد ضایعات سیب میانه افزود: مساحت کل باغات سیب میانه ۱۱هزار هکتار بوده وحجم تولید سیب شهرستان میانه 120 هزار تن است  که بنا برآمار اعلام شده از سوی جهاد کشاورزی  از این مقدار ۵۰ تن سیب به عنوان ضایعات فرآوری می شود با فرآوری این ضایعات ۴۵ تن سرکه سیب در این شهرستان تولید می شود.

وی یکی دیگر از محصولات فرآوری شده سیب را میوه خشک یا چیپس میوه اعلام کرد و  افزود: از ۲۰ تن میوه که فرآوری می شود دو تن میوه خشک تولید می شود. 

حسینی  با اشاره به پرداخت وام های حمایتی توسط بسیج سازندگی گفت: در سال جاری حدود ۶میلیارد تومان در زمینه امنیت غذایی، دامداری ،صنایع تبدیلی و زنبورداری از سقف ۱۰ میلیون تا ۵۰ الی 100میلیون تومان پرداخت شده است.

فعالیت 500 کارگاه خانگی تولید سرک سیب

بنابه گفته وی سه کارگاه کوچک فرآوری سرکه سیب و بیش از ۵۰۰کارگاه خانگی تولید سرکه سیب وجود دارد.

وی افزود: سرکه سیب تولید شده به صورت عمده به تهران ارسال می شود

حسینی با اشاره به میزان اشتغال آن خاظرنشان کرد:بیش از یک هزار و ۴۵۰ نفر در این زمینه شاغل هستند.

وی  مهم ترین مشکلات کشاورزان میانه را خشکسالی و کم آبی، عدم نقدینگی ، افزایش قیمت مواد اولیه، تامین دستگاه های مورد نیاز، عدم حمایت، مشکل بازاریابی و بسته بندی ذکر کرد.

با حمایت بسیج سازندگی کارم را شروع کردم

شهریار قاسمی یکی از فعالان اقتصاد مقاومتی در شهرستان میانه است که در زمینه تولید سرکه سیب فعالیت می کند. وی به خبرنگار" منهای نفت" گفت: ۶سال پیش کارگاه فرآوری تولید سرکه سیب را با عنوان کارگاه" قافلانتی"  در این شهرستان راه اندازی کرده و با حمایت های بسیج سازندگی کارم را ادامه دادم.

وی ادامه داد:در ابتدای کاربا دریافت وام ۳۰میلیون تومانی از سوی بسیج سازندگی این کارگاه را تجهیز کرده و مشغول به کار شدم و با دایر کردن کارگاه برای هشت نفر اشتغالزایی مستقیم ایجاده شده است که برای همه آنها بیمه تامین اجتماعی پرداخت می شود.

فعال اقتصاد مقاومتی با اشاره به میزان تولید سرکه سیب افزود: در این کارگاه سالانه 50تن سرکه سیب تولید می شود یعنی به ازای هر یک کیلو سیب نیم کیلو سرکه سیب به دست می آید.

قاسمی با اشاره به تولید سایر سرکه ها در این کارگاه ها ادامه داد: هم اکنون علاوه بر سرکه سیب، 20 تن سرکه خرما و انگور و 20 تن سرکه  ترکیبی چند میوه دیگر نیز تولید می شود.

وی با اشاره به نقش بسیج سازندگی در حمایت از فعالان اقتصاد مقاومتی گفت: بسیج سازندگی با ارائه وام و تسهیلات و برگزاری کلاس های آموزشی فعالان این عرصه را حمایت می کند. همچنین با برگزاری نمایشگاه های مختلف در طول سال باعث می شود تولیدات فعالان اقتصادمقاومتی در معرض دید و فروش قرار گیرد.

قاسمی بازار مصرف تولیدات خود را شهرهای میانه، تبریز، مشهد، تهران و شهرهای شمال کشور اعلام کرد.

تولید 300تن عسل از 62 کلنی زنبور

حسینی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به ظرفیت بالای تولید عسل در این شهرستان گفت: :دراین شهرستان  ۶۲هزار کلنی زنبور عسل وجود دارد و سالانه 300تن عسل تولید می شود .به خاطر آب و هوای معتدل و کوهستانی منطقه عسل تولید شده نیز از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخورداراست.

وی افزود : در حال حاضر یک هزار و ۴۴۰نفر در زمینه زنبورداری دراین شهرستان فعال بوده و پروانه کسب زنبورداری دارند.

وی نحوه زمستان گذرانی زنبورها، بازاریابی و فروش ، افزایش قیمت داروهای مربوط به سمپاشی کلنی ها و افزایش قیمت شکر، افزایش هزینه جابه جایی و حمل و نقل کلنی های زنبور به مناطق گرمسیر ، افزایش قیمت کندو،کاهش قدرت خرید مردم را از عمده ترین مشکلات زنبورداران ذکر کرد و افزود:متاسفانه هر روز تعداد زنبورداران منطقه کمتر می شود‌ و به علت افزایش هزینه ها کارگاه های تولید کلنی نیز تعطیل شده اند.

بازاریابی مشکل عمده زنبورداران

حسینی  نبود آزمایشگاه کیفی سنجی عسل را یکی از موانع ذکر کرد  و گفت: در شهرستان میانه آزمایشگاه کیفیت سنجی وجود ندارد تا زنبورداران کیفیت عسل خود را سنجیده و بر اساس برگه کیفیت سنجی عسل بازاریابی کنند.

مسئول بسیج سازندگی شهرستان میانه بازاریابی را یکی از مشکلات عمده زنبورداران شهرستان ذکر کرد و افزود: متاسفانه بازاریابی خوبی در زمینه فروش عسل وجود ندارد، دوستان زنبوردار برای جذب بازار سایر استان ها با مشکلات زیادی مواجه هستند و اکثر فروش آنها به تهران است.

نقش ملکه زنبور در تولید عسل

محمدحسین آقایی، مدرس زنبورداری در شهرستان میانه نیز در گفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به نقش زنبور عسل در طبیعت گفت: کار زنبورداری به طبیعت وابسته است، زنبورنقش عمده ای در گرده افشانی دارد و خیلی از آفات را از بین برده و در باروری درختان موثراست.

وی یکی از مولفه های تولید عسل را نژاد زنبور دانست و افزود:یکی از نژادهای خوب ملکه  برای تولید عسل باکیفیت  نژاد کارنیکا یا قفقازی است، علاوه بر آن نژادهای اصلاح شده ای نیز وجود دارد.ملکه نقش کلیدی در فعالیت زنبورداری و تولید عسل دارد.

آقایی ادامه داد: در تولید عسل، مدیریت در امر زنبورداری، نحوه زمستان گذرانی و جابه جایی کلنی ها خیلی مهم است.

ژل رویال، گرده گل و بره موم آنتی اکسیدان طبیعی

وی با اشاره به سایر فرآورده های زنبور اظهارداشت: عسل، ژل رویال، گرده گل و بره موم از فراورده های زنبور هستند .

ژل رویال یک محصول دارویی و بسیار پرخاصیت است که در داروسازی کاربرد زیادی دارد و به افزایش قدرت جنسی و سالم سازی و جوان سازی سلول های بدن کمک می کند.

در شهرستان میانه از هر کندو طبق زنی شده که جمعیت آن افزایش یافته ۳۰۰گرم ژل رویال برداشت می شود.

وی در مورد گرده گل نیز گفت: گرده گیری زمان خاصی دارد و ملکه گرده گل نمی خورد بلکه گرده غذای زنبور نوزاد است و در مورد خاصیت دارویی گرده گل باید گفت گرده گل برای ریه و اعصاب خیلی مفید بوده و یک آنتی بیوتیک است.

یکی دیگر از فرآورده های زنبور بره موم است که به شدت خاصیت آنتی بیوتیک و ضد باکتریایی دارد.

وی در مورد بیماری زنبور نیز خاطرنشان کرد: افت زنبور کنه " واروا" و «نوزما« است

کنه « واروا» از خون زنیور عسل تغذیه می کند و کنه «نوزما»معمولا از رطوبت در کلنی زنبور پدید می آید و زنبوردار برای جلوگیری از رشد این کنه ها کلنی ها را بعد از برداشت عسل سمپاشی می کنند.

** در پایان باید گفت یکی از محصولات عمده شهرستان میانه تولید برنج است که به عنوان برند ملی می توان از آن نام برد. در شماره بعدی « مجله منهای نفت» به بررسی میزان تولید برنج میانه اشاره می شود.