راه اندازی 100 سالن تولید قارچ در بستان آباد
اما علاوه بر این طی چند سال اخیر شهرستان بستان آباد به علت پرورش و تولید قارچ خوراکی شهرت زیادی پیدا کرده است.
شرایط اقلیمی خاص شهرستان بستان آباد در کنار آموزشهای ترویجی کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی، این منطقه را برای تولید قارچ خوراکی مساعد کرده است و نوع قارچ خوراکی تولیدی در این شهرستان از نوع دگمه ای بوده که در مقایسه با سایر ارقام بازارپسندی بالا و خوش خوراک تر است
این روزها مصرف قارچ برای درست بسیاری از غذاها کاربرد دارد و بانوان کدبانو برای خوشمزه شدن غذاهای خود و تنوع بخشی به آن مصرف قارچ را در برنامه غذایی خود دارند.
راه اندازی 100 سالن پرورش قارچ در بستان آباد
یوسف صباغی مسئول بسیج سازندگی شهرستان بستان آباد در گفتگو با خبرنگار منهای نفت با اشاره به گردش اقتصادی این شهرستان از راه خرید و فروش گفت: گردش اقتصادی شهرستان بستان آباد از خرید و فروش داخل شهرستان بین تولید کننده و مصرف کننده است.
صباغ با اشاره به تعداد سالن های فعال پرورش قارچ افزود: در این شهرستان بیش از ۱۰۰سالن کوچک و بزرگ صنعتی و نیمه صنعتی قارچ به تولید و پرورش قارچ مشعولند.
مسئول بسیج سازندگی بستان آباد با اشاره به حمایت بسیج سازندگی از کارگاه های پرورش قارچ گفت: یکی از موارد حمایت، پرداخت وام قرض الحسنه کارگاه های پرورش قارچ است.کارگاه های تولید و پرورش قارچ بعد از شناسایی در جهت تامین مواد اولیه و توسعه و تجهیز سالن حمایت می شوند.
وی با اشاره به میزان اشتغالزایی کارگاه پرورش قارچ گفت: در هر سالن معمولا پنج نفر به صورت مستقیم کار می کنند در فصل برداشت ۱۵نفربه صورت غیر مستقیم مشغول به کار می شوند و میزان درآمد برای هرسالن در هر دوره دو ماهه ۱۰الی ۱۵میلیون تومان است.البته این درآمد نسبت به بزرگی و کوچکی سالن متغیراست.
تولید 750تن قارچ در سال
صباغی با اشاره به میزان تولید سالانه قارچ در شهرستان بستان آباد گفت: سالانه 750تن قارچ از 100کارگاه پرورش و تولید قارچ در بستان آباد تولید می شود.
افزایش بی رویه قیمت ها سالن ها را تعطیل می کند
وی در ادامه با اظهارناراحتی از افزایش بی رویه و سرسام آور هزینه های تولید خاطرنشان کرد: قیمت نهاده ها و مواد اولیه از جمله کمپوست هر دوماه یکبارگران می شود و هزینه داخل سالن به صورت تصاعدی افزایش پیدا می کند و این باعث می شود تعدادی از کارگاه ها تعطیل شوند همان طور که ۱۰سالن پرورش قارچ جمع آوری شده است.
صباغی افزود: مواد اولیه پرورش قارچ از شهرستان ملارد و قزوین وارد می شود ولی هیچگونه نظارتی به افزایش قیمت ها وجود ندارد.
وی ادامه داد: در حالی که مقام معظم رهبری هرسال بر تولید ملی،رفع موانع و تسهیل امور مربوط به تولید تاکید می کند ولی متاسفانه هر سال موانع زیاد می شود.
صباغی در بخش دیگری از توضیحات خود در مورد نحوه کار و ابزارآلات مورد نیاز برای پرورش قارچ گفت:داشتن سالن برای پرورش قارچ شرط لازم است
یک سالن استاندارد باید حتماً ۶ متر عرض و ۱۸ متر هم طول داشته باشد؛ اما این ابعاد در کارگاههای خانگی میتواند کوچکتر باشد. دیوارها و درهای سالن شما باید حتماً عایق باشند و برای استفاده از حداکثر فضا هم میتوان سالن را قفسهبندی و تا پنج طبقه از آن استفاده کرد.
فاصله هرکدام از طبقات با هم حداقل باید ۶۰ سانتیمتر باشد، قفسهها باید فلزی با پروفیل آهنی باشند و در استانداردهای بینالمللی هم پروفیلهای آلومینیومی و ضدزنگ است.
بعد از قفسه بندی باید به فکر تهویه سالن و تامین اکسیژن مورد نیاز و راه های ورودی بود که این موضوع معمولا از طریق به کارگیری فن در سقف سالن پرورش قارچ حل می شود. در مکان مورد نظر برای پرورش قارچ در جهت تنظیم دما، فن دمنده، فن کشنده، دستگاه رطوبتساز، مهپاش و .. لازم است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از موارد مورد نیاز داشتن کولر در فصل تابستان و هیتر در زمستان است تا دمای سالن به حد معمول برسد.
صباغی افزود:بعد از کمپوست گذاری مرحله تخته کوبی است در این مرحله نایلون های روی کمپوست را باز کرده و بعد از تخته کوبی سفره پلاستیکی یک بار مصرف روی آنها کشیده شده و به مدت ۱۵ روز دست نخورده باقی می ماند. البته باید گفت در فصل تابستان در این مرحله روزنامه کشیده می شود.
بعد از این مرحله ریسه دوانی صورت می گیرد و ۱۵ روز بعد مشاهده می شود که بستر سفید سفید می شود. در این حالت بستر ما آماده خاک گیری یا همان خاک دهی است. در روز پانزدهم بستر پرورش قارچ خاک دهی می شود یعنی خاک ها روی کمپوست ریخته شده و سپس عمل ضدعفونی کردن خاک صورت می گیرد.
خاک دهی به مدت یک هفته باقی می ماند . بعد از ۲۱ روز دمای کمپوست روی ۲۵درجه سانتی گراد نگه داشته می شود، در این حالت ریسه ها روی خاک می آیند.
بعد از یک هفته مرحله رافلینگ یا پنجه زنی است که خاک بهم زده می شود و دوباره به مدت چهار روزه سفره پلاستیکی روی خاک کشیده می شود.
حالا روز بیست و پنجم است بستر پرورش قارچ یک دست سفید شده و دما همچنان روی ۲۵ درجه سانتی گراد است. اکنون مرحله شوک دهی است یعنی دمای سالن را در طی سه روز از ۲۵درجه به ۱۷ درجه می رسانیم . در این سه روز قارچ ها تشکیل می شوند که به آن مرحله ته سنجاقی گفته می شود.
سپس به مدت یک هفته دما روی ۱۸درجه ثابت می ماند تا آخرین مرحله کار نیز صورت گیرد.حالا روز سی و پنجم است و قارچ ها تولید شده و آماده برداشت هستند.که به مراحل برداشت فلش گفته می شود.
در روز بیست و پنجم مرحله برداشت یک آغاز می شود که سه یا چهار روز طول می کشد.سپس به مدت یک هفته قارچ برداشت نمی شود بعد مرحله دوم برداشت قارچ شروع می شود.معمولا سالن کاران باتجربه در مرحله سوم فلش ، قارچ برداشت نمی کنند چون اندازه قارچ ها ریز است.
برداشت 2تن قارچ در هر سالن
صباغی ادامه داد: در سالن های پرورش قارچ روی هم رفته دو تن قارچ برداشت می شود، یک تن و ۳۰۰ کیلوگرم در فلش اول ، ۶۰۰ کیلو گرم در فلش دوم و برخی افراد که مبتدی هستند در فلش سوم نیز ۱۵۰ کیلوگرم قارچ برداشت می کنند.
وی با اشاره به تاریخ مصرف قارچ نیز اظهارداشت: معمولا قارچ یک هفته بعد از تولید تاریخ مصرف دارد. اگر در ظروف پلاستیکی نگهداری شود تا ۴۸ ساعت بهتراست مصرف شود و در ظرف کاغذی سه روز می توان آن را نگهداری کرد.
برای نگهداری قارچ به مدت چند روز در یخچال بهتر است از شستشوی قارچ تا قبل از مصرف خودداری نمایید و در صورت شستن حتما" آن را در جریان هوای خنك خشك كنید بهترین راه برای تازهماندن قارچ در یخچال، نگهداری آن در پاكتهای كاغذی مخصوص میوه، در یخچال است.