گزارشی از صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه(س):

در برابر نزول قد علم کردیم

برای آشنایی هر چه بهتر و بیشتر فعالیت های هیات حضرت زینب(س) شهرستان میانه و صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه (س) با خانم معصومه صفی خانی همکلام شده ایم.

۱2 سال پیش در سال ۸۹  روزی که خانم ها دست به دست هم داده و تصمیم گرفتند هیات حضرت زینب(س) را در شهرستان میانه به مدیریت خانم معصومه صفی خانی راه اندازی کنند فکر نمی کردند این هیات روزی به جایی می رسد که آوازه خوش نامی و اقدامات مثبت و شایسته آن برای تعدادی دیگری از هیات ها الگو شده و کار به جایی برسد که با تشکیل صندوق قرض الحسنه جلوی نزول و ربا بایستد

.حالا  بیشتر از ۱2 سال از تشکیل هیات بانوان  حضرت زینب(س) می گذرد. و فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است.
فعالیت های این هیات در ابتدا با قرائت زیارت عاشورا، دعای کمیل ، دعای توسل و برخی کارها و اقدامات فرهنگی آغاز شد.

برای آشنایی هر چه بهتر و بیشتر فعالیت های هیات حضرت زینب(س) شهرستان میانه و صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه (س) با خانم معصومه صفی خانی همکلام شده ایم.

خانم صفی خانی صحبت هایش را از آغاز فعالیت های هیات حضرت زینب(س) آغاز کرد و گفت: اقدامات صورت گرفته در این هیات مربوط به مراسم های مذهبی مانند برگزاری جلسات قرائت قرآن و دعا خوانی بود.
بعد از اتمام مراسم پذیرایی مراسم مانند چای، خرما و حلوا را خودم آماده می کردم بعد از مدتی  تعدادی از خانم ها به عنوان نذر و احسان مقداری مواد غذایی و پول  به این هیات اهداء کردند.

هر هفته این جلسات برگزار می شد و کم کم نذورات مردمی به این هیات افزایش پیدا کرد. بعد از اتمام مراسم متوجه شدم از نذورات مردمی پول و مواد غذایی اضافه می ماند بنابراین تصمیم گرفتیم یک صندوق قرض الحسنه ای به نام حضرت خدیجه(س) باز کرده و نذورات مردمی را در آنجا ثبت کنیم و اگر فرد نیازمندی بود به او نیز کمک کنیم.

وی با اشاره به اولین مورد کمک صندوق قرض الحسنه گفت: سال ۹۱ بود یکی از روزها با صحنه ای مواجه شدم که مرا به شدت ناراحت کرد.طلبکاری به در خانه یک خانم آمده و با جار و جنجال و آبرو ریزی از او طلبش را درخواست می کرد. این صحنه مرا تحت تاثیر قرار داد و با خود گفتم وقتی در صندوق قرض الحسنه هیات ۴۰۰هزار تومان پول موجود است باید آبروی مومن را حفظ کنیم.هر چه زودتر مبلغ ۴۰۰ هزار تومان را به آن خانم به عنوان وام تحویل دادیم تا مشکلش حل شود.

برای بازپرداخت وام او هر ماه ۵۰ هزار تومان به صندوق پرداخت می کرد و زمانی ‌که آخرین قسطش را پرداخت  کرد ۲۰ هزار تومان نیز به صندوق کمک کرد. و این موضوع عزم و اراده ما را برای ایجاد و افتتاح صندوق قرض الحسنه مصمم تر کرد.

مسوول صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه(س) شهرستان میانه با بیان بازخورد رفع مشکل آن خانم افزود: حالا این خانم که به دست صندوق قرض الحسنه مشکلش حل شده بود به سفیر مهربانی صندوق تبدیل شد، در هر کجا حضور داشت اعلام می کرد صندوق قرض الحسنه هیات بانوان حضرت زینب( س) کمک بزرگی به من کرد به طوری که گره زندگیم باز شد.
تبلیغات او باعث شد گرایش و اقبال عمومی به این صندوق قرض الحسنه بیشتر و بیشتر شد.
و افراد زیادی عضو شدند.

در سالروز وفات حضرت خدیجه این صندوق را به نام آن بانوی پرافتخار اسلام به صورت رسمی نامگذاری و افتتاح کردیم زمان افتتاح، این صندوق  ۳۰ میلیون تومان سرمایه داشت که دست مردم بود یعنی به عنوان وام به مردم داده شده بود.

خانم صفی خانی یکی از وام های اعطاء شده را وام درمان ذکر کرد و گفت: وام های صندوق با عناوین مختلف به مردم واگذار می شود.یکی از آنها وام درمان است.
متاسفانه خانمی که به بیماری سرطان مبتلا شده بود برای هزینه دارو و درمان خود هشت میلیون تومان پول نزول گرفته بود این پول با سود نزول آن  ۱۶ میلیون تومان شده بود، این خانم در نهایت درماندگی و ناراحتی به ما مراجعه کرد ولی آن ایام در صندوق پولی نداشتیم که همان لحظه به او وام بدهیم چون اعتبار صندوق دست مردم بود.
اولین روزهای  ماه مبارک رمضان بود در جلسه قرآنی اعلام کردم یک خانم بیمار مبتلا به سرطان به کمک شما مومنین نیاز دارد، به هر فردی که می شناختم پیام ارسال کردم، در جلسات قرانی هیات شفاهی اعلام کردم و در نهایت تا پایان ماه رمضان هشت میلیون تومان آن خانم جمع آوری شد. قبل از اینکه اصل پول را به او پرداخت کنم به پیش فردی رفتم که پول نزول می داد، به او گفتم من حتی یک ریال بابت سود نزول تو پرداخت نمی کنم ولی اصل پول که هشت میلیون تومان است را یکجا پرداخت می کنم. و شکر خدا آن فرد نیز بدون هیچ دعوا و شلوغ کاری قبول کرد و ما اصل پول را پرداخت کردیم و این خانم بیمار به قدری خوشحال بود که زبان از وصف خوشحالی او عاجز است.
راستش را بخواهید آن شب به حضرت رقیه(س) دردانه امام حسین(ع) توسل کرده بودم که کارمان به خیرو خوبی حل شود.

آن خانم بیمار هم متعهد شد ماهانه ۵۰۰ هزار تومان وام خود را به صندوق بازپرداخت کند و شکر خدا او نیز وام خود را تسویه کرده است.

مسوول صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه (س) میانه با ذکر مثال دیگری از کمک صندوق اظهارداشت: برکت های این صندوق قرض الحسنه واقعا تمام شدنی نیست.

 مورد دیگر خانمی بود که ۲۰ میلیون تومان پول امانتی قرعه کشی فرد دیگری در کیفش بود ولی متاسفانه کیف وی از داخل ماشین به سرقت می رود و حالا او باید مبلغ ۲۰ میلیون تومان پول قرعه کشی را فراهم کرده و به صاحب اصلی بپردازد. این فرد که یک خانم آبرو دار و سرشناس در شهرستان بود موفق می شود ۱۰میلیون تومان از  پول را با قرض کردن فراهم کند ولی برای ۱۰میلیون بعدی مجبور می شود پول نزول بگیرد و هر ماه نیز ۷۰۰ هزار تومان بابت سود نزول پرداخت کند.

این خانم نیز که نمی توانست مشکل پیش آمده را با افراد دیگر مطرح کند به صندوق قرض الحسنه هیات مراجعه کرد، از آن جایی که این خانم آبرودار را می شناختم با صندوق دار هیات صورتجلسه کرده و مبلغ ۱۰ میلیون تومان به او پرداخت شد تا اصل پول را به آن فرد پرداخت کند چرا که ما بابت نزول و سود آن هیچ مبلغی پرداخت نمی کنیم‌.

وی با اشاره تعداد اعضای صندوق قرض الحسنه حضرت خدیجه(س) اظهارداشت: این صندوق در ابتدا با عضویت ۲۰۰نفر آغاز شد، اگر یک خانواده چهار نفر بودند همه آنها عضو شدند. البته تعداد اعضای صندوق گاهی وقت ها ریزش داشت که با عضوگیری نفرات جدید این ریزش ها جایگزین شده اند و هم اکنون با ۲۰۰ نفر فعالیت می کند که هر کدام از اعضاء ماهانه ۱۰هزار تومان که هر ماه تقریبا دو و نیم میلیون تومان می شود به حساب صندوق در بانک مهر ایران پرداخت می کنند.
وی افزود: فعالیت صندوق به این شکل است که اعضای صندوق تا ۶ ماه اول نمی توانند در خواست وام داشته باشند بعد از این مدت وام های درخواستی آنان با عناوین وام معیشت، درمان، اشتغال و کار آفرینی یا آزاد کردن زندانی، وام تعمیر منزل  یا خرید جنس برای مغازه  پرداخت می شود.
می توان گفت تا کنون به ۸۰ نفر وام از دو میلیون تا ۱۰ میلیون پرداخت شده است.

 صفی خانی با ذکر مثال هایی در این زمینه اظهارداشت:فردی به خاطر درگیری و دیه ای که برایش نوشته بودند در زندان بود و خانواده شاکی نیز به هیچ وجه رضایت نمی داد مگر اینکه دیه اش پرداخت شود. با اعتبارات صندوق دیه دو میلیون تومانی این فرد پرداخت و او آزاد شد.
در یک مورد دیگر نیز فردی در اثر خرید و فروش جنس برای مغازه اش ۲۰میلیون تومان مقروض شده و چون نتوانسته بود پرداخت کند در زندان بود.
از سوی دادگاه  اعلام شده بود.
اگر این فرد در زندان بماند چگونه می تواند کار کرده و قرض خود را بدهد. بنابراین اگر  این فرد پنج میلیون تومان به حساب زندان واریز کند می تواند با ضمانت آزاد شده و در مغازه خود کار کرده و بقیه قرض خود را بپردازد. 
آن ایام ما در هیات خودمان قسط ماهانه قرعه کشی کرده بودیم و این قسط به مبلغ پنج میلیون تومان به من رسیده بود، از سهم خودم گذشتم و این مبلغ را به او دادم تا این پدر ۵۰ساله آزاد شده و بتواند سر خانه و زندگی خود بوده و در ادامه قرض خود را نیز بپردازد.
وی با بیان اینکه تعدادی از اعضای صندوق خانم ها و تعدادی نیز از آقایان هستند گفت: دوست دارم در اینجا از مرحوم آقای " عشق علی بهرامی و همسر او  قمری خانم" نام ببرم که واقعا در زمات حیات منشاء خیرات بسیار بزرگی برای صندوق بودند و اکنون هم فرزندانشان راه آنها را ادامه می دهند. 
خانم صفی خانی که فرماندهی پایگاه شهیده ملکه حضرتی شهرستان میانه را نیز بر عهده دارد در اهمیت راه اندازی صندوق های قرض الحسنه در شهرستان های مختلف تصریح کرد: ما با راه اندازی این صندوق دست ربا و نزول را از محله و منطقه خود قطع کردیم. افراد ناتوان و درمانده ‌که کارشان لنگ یک میلیون تا پنج میلیون تومان پول بود مجبور می شدند به سمت پول نزول بروند. ما با ایجاد این صندوق در برابر نزول قد علم کردیم.
متاسفانه دختر جوانی که در کارگاه خیاطی کار می کرد یکی از افرادی بود که پول نزول می داد.
چند جلسه با محبت و عاطفه باا و صحبت کردم و در مورد زشتی های این کار حرام تذکر دادم، حالا این دختر جوان یکی از خیرین صندوق قرض الحسنه ما شده و به این صندوق و رفع مشکلات مردم کمک می کند.