عضویت در صندوق قرض الحسنه به عشق خرید طلا
خدادادی در گفتگو با خبرنگار«منهای نفت» در مورد آشنایی با صندوق های قرض الحسنه گفت: برای شرکت در یک همایش و اردوی آموزشی در شهر مقدس مشهد بودم، یکی از اساتید دوره طرح راه اندازی صندوق قرض الحسنه و تاثیر آن در محرومیت زدایی منطقه مثال هایی مطرح کرد.با شنیدن صحبت های استاد به این فکر افتادم واقعا وامهای قرض الحسنه در یک لحظه که انسان گرفتاری و حادثه ای برایش رخ می دهد چقدر می تواند گره گشا باشد.
وقتی از مشهد برگشتم به راه اندازی صندوق قرض الحسنه مصمم بودم، اولین اقدام اطلاع رسانی و توجیه افراد بود، در جلسات مختلف پایگاه در مورد ویژگی های مثبت و کارکردهای آن حرف زده و توضیح می دادم که چگونه می توانیم کارآفرینی کنیم، در ابتدا خانم ها می گفتند « خانم را چه به کارآفرینی» من هم جواب می دادم من می خواهم با پول وام قرض الحسنه طلا بخرم ، شما هم می توانید هر کاری دوست دارید بکنید. آنها هم به عشق خرید طلا برای عضویت در صندوق ترغیب شده و مشارکت کردند و به این ترتیب صندوق قرض الحسنه محله شهاب راه اندازی شد.
فاطمه خدادادی حالا مسئول صندوق قرض الحسنه محله شهاب شهرستان جلفا بخش هادی شهر است که در ادامه صحبت های خود می گوید: البته برای تشکیل صندوق قرض الحسنه بخشنامه ای از سوی بسیج سازندگی نیز ابلاغ شده بود که مورد استقبال قرار گرفت و به همت اهالی و اعضای پایگاه صندوق قرض الحسنه محله شهاب راه اندازی شد.
این منطقه دارای دو صندوق قرض الحسنه است. اول صندوق محله شهاب که دارای ۹۷عضو است.دوم صندوق قرض الحسنه نور پایگاه سمیه که دارای ۶۶ نفر عضو است.
اعتبار ثابت صندوق قرض الحسنه محله شهاب دو میلیون و ۶۷۰هزار تومان است که ۹۷ نفر عضو صندوق ماهانه مبلغ ۳۰هزار تومان به حساب صندوق واریز می کنند.
وی افزود: در طی این مدت مبلغ ۱۶۲ میلیون تومان به ۵۸ نفر وام پرداخت شده و گردش ماهانه حساب صندوق هشت میلیون تومان است.
کارگاه های 2 میلیونی
راه اندازی کارگاه های فرش و قالی بافی در منزل یکی از مهم ترین کارکردهای صندوق قرض الحسنه است آن طور که خانم خدادادی توضیح می دهد: با همین وام های اندک اما پربرکت کارو کاسبی چندین خانواده رونق گرفته، خانم هایی که دارقالی برپا کرده اند و به کمک وام های دو میلیون تومانی تجهیزات قالی بافی خریداری کرده و مشغول به کار شده اند.
خیلی از افراد خیال می کنند با دو میلیون تومان سرمایه اولیه نمی شود کاری کرد ولی در این شهرستان خانواده های زیادی هستند که با سرمایه دو میلیون تومانی قالی بافته و حالا آن را به چهارمیلیون می فروشند و با سود آن دوباره دار قالی دیگری برپا کرده و به اقتصاد خانواده خود رونق می دهند.
وی با اشاره به برخی مشاغل خانگی که با کمک تسهیلات یک تا پنج میلیونی به راه افتاده است خاطرنشان کرد:در طی این مدت به چهار نفر وام قالی بافی، دو نفر وام تجهیز و توسعه آرایشگری، چهار نفر وام کمک تحصیلی،پنج نفر نیز وام راه اندازی کارگاه خیاطی، وام درمانی برای پنج نفر، وام برای کار آشپزی به دو نفر، دو فقره وام وام کمک خرید سیسمونی نوزاد و دو فقره وام برای کمک هزینه خرید جهیزیه ، وام تعمیر مسکن برای ۶ نفر،وام برای تجهیز دفتر وکالت و وام برای دیه به دو نفر پرداخت شده است.
همچنین به سه نفر از اعضای یک خانواده وام اشتغال داده شده است.آنها با این وام توانستند مغازه لبنیاتی باز کرده و تولیدات خود را به فروش برسانند با این کار برای سه نفر اشتغال مستقیم و پنج نفر نیز اشتغال غیر مستقیم ایجاد شده است.
حالاخانم های خیاط با کمک صندوق کارگاه خیاطی خود را با خرید چرخ خیاطی تجهیز کرده و با آموزش رایگان خیاطی زمینه اشتغال چند نفر دیگر از خانم ها را نیز فراهم می کنند.
متقاضیان وام صندوق قرض الحسنه اکثرا خانم ها هستند و سقف وام های پرداختی از یک میلیون تا پنج میلیون است و وام ها با دو درصد سود بازپرداخت می شود.
وی ادامه داد: باید اشاره کنم صندوق قرض الحسنه نور شهرستان جلفا بخش هادی شهر یک سال بعد در سال ۹۸ تاسیس شد.صندوق محله شهاب دارای هفت گروه و صندوق ۶۶ نفری نور دارای ۶ گروه است.
هر گروه به سرپرستی یک سرگروه اداره می شود، سرگروه ها ماهانه حق عضویت افراد را جمع کرده و به حساب صندوق واریز می کند و اگر در هر گروه افرادی بودند که اعلام کردند نمی توانند حق عضویت خود را بپردازند منعی برایشان وجود ندارد.این شخص می تواند تا سه ماه بعد قسطش را پرداخت کند.
وامی که کام خانواده ای را شیرین می کند
وی با ذکر مثال در مورد گره گشایی وام قرض الحسنه گفت: چندی پیش یکی از آقایان عضو صندوق برای کمک هزینه خرید خودرو وام گرفته بود، بعد از خرید خودرو و کار کردن گیربکس خودرو روی پایش افتاده بود و کارش به عمل جراحی و بیمارستان کشید و یک ماه نمی توانست راه برود، در نتیجه اقتصادخانواده به شدت دچار رکود شده بود. همسر این فرد به دفتر صندوق مراجعه کرد و گفت " من در شیرینی پزی مهارت دارم و می توانم شیرینی های مجلسی درست کنم، آمده ام با پرداخت وام مرا حمایت کنید تا مواد اولیه خریده و کار کنم و چرخ زندگی را بچرخانم" ما نیز بعد از تایید موضوع برای خرید مواد اولیه شیرینی پزی وام پرداخت کردیم و او کارش را شروع کرد. اکنون نیز سفارش گرفته و کیک وشیرینی درست می کند.
همچنین یکی از دختران عضو صندوق به خیاطی علاقه مند بود ولی توان مالی برای شرکت در کلاس آموزشی خیاطی را نداشت،او در کنار خواهر خودم خیاطی را یاد گرفت، بعد از آموزش به او وام پرداخت کردیم حالا در کارگاه خیاطی خود، بهترین لباس ها را می دوزد.
اولین وام خانه ای را تعمیر کرد
خانم خدادادی اولین وام پرداخت شده را وام تعمیر مسکن اعلام کرد و گفت: دراولین ماه های راه اندازی صندوق اولین وام پرداخت شده برای تعمیر مسکن بود که به مبلغ یک میلیون تومان به یکی از خانم ها پرداخت شد و شوهر این خانم به قدری از این وام رضایت داشت که می گفت این وام خیلی پربرکت است و اگر دوباره از این صندوق وام بگیریم کل ساختمان را تمام می کنیم.
دریافت وام بدون ضامن
بنا به گفته وی سقف وام از یک میلیون تا هشت میلیون است و وام ها بدون ضامن و بی دردسر است.
افرادی که وام درخواست می کنند معمولا زمان آن را نیز تعین می کنند مثلا فردی می گوید برای مهرماه وام نیاز دارم ما نیز وام او را برای همان ماه در نظر می گیریم . همچنین برخی افراد وام ضروری درخواست می کنند وام ضروری از اعتبار صندوق پرداخت می شود.
وی با اشاره به فعالیت اعضای صندوق در ایام کرونا خاطرنشان در ایام کرونا ۵۰۰ هزار عدد ماسک توسط خواهران دوخته شد.
مسئول صندوق قرض الحسنه محله شهاب جلفا در پایان با اشاره به اینکه این صندوق های قرض الحسنه بسیار مفید هستند تاکید کرد: لطفا صدای مرا به خیرین برسانید و بگویید این صندوق های قرض الحسنه آبروداری می کنند.شما هم با حمایت کردن از این صندوق ها آبروی مومنین را حفظ کنید