غوغای طرح و رنگ
چرا که زنان و مردان هنرمند این دیار سرسبز و زیبا با الهام از طبیعت با چرخش نخها و جلوهگری رنگها و رقص انگشتان خود بر کمند تار و پود دار سمفونی عشق به هنر را می نوازند و به این ترتیب شورانگیزترین و زیباترین هنر ایرانی را در قالب تابلو فرش به همگان هدیه می کنند.
![](/sites/default/files/styles/1000x580/public/image/news/1400-10-19/0b73af63-61c7-4e07-89c5-2158dfa36b73.jpg?itok=3O9-q-RY)
فرش این هنر زیبا با سرانگشتان نیاز هنرمندانی به هم گره میخورند که طرح در طرح و رج به رج آن با عشق و علاقهای که بافندگان آن دارند و با خون این هنرمندان آمیخته شده است، به هم پیوند میخورند.
حالا هنرمندان شهرستان کلیبر در خانه های خود با راه اندازی کارگاه های قالی بافی هنر مردمان این سرزمین را شهره آفاق می کنند. هر چند که محرومیت بر بخش هایی از جامعه روستایی این شهرستان سایه افکنده است ولی مرمان مهربان ، خونگرم و مهمان نواز این دیار با استفاده از تسهیلات صندوق قرض الحسنه برای ایجاد اشتغال و درآمد پایدار کمر همت بسته و با کسب رزق حلال به گذران زندگی می پردازند.
وقتی صدای راه اندازی صندوق قرض الحسنه به گوش مردم رسید بهترین فرصت بود تا با استفاده از تسهیلات این صندوق قرض الحسنه به تجهیز و توسعه کارگاه قالی بافی خود پرداخته و به افرادی که قالی بافی بلد نیستند آموزش داده و آنها را نیز با خود همراه کنند.
خانم رقیه صادقی،مسئول صندوق قرض الحسنه حضرت مریم شهرستان کلیبر در گفتگو با خبرنگار" منهای نفت" صحبت هایش را از فعالیت در پایگاه مقاومت بسیج آغاز کرد و گفت:طبق روال سال های گذشته در پایگاه بسیج مشغول فعالیت بودیم، یکی از روزها از سوی بسیج سازندگی پیشنهاد راه اندازی صندوق قرض الحسنه به پایگاه های مقاومت بسیج اعلام شد و پایگاه ما نیز از این امر مستثنی نبود.
این موضوع با هیات امنای پایگاه مطرح شد و هر کدام از آنها نفراتی را برای عضویت در صندوق پیشنهاد می کردند، تصمیم گرفته شد این طرح در بین اهالی محل و اعضای پایگاه به صورت عمومی اطلاع رسانی شود. جلسات مقدماتی توجیهی برگزار و اعلام شد. اول چند ماه در این صندوق پس انداز می کنیم بعد وام می دهیم.
وی ادامه داد: در دی ماه سال ۹۷ به لطف خدا صندوق قرض الحسنه حضرت مریم راه اندازی شد.
اکنون ۱۰۸ نفر عضو صندوق هستند که در ۶ گروه ساماندهی شده اند و هر گروه دارای یک نفر سرگروه است.تصمیم بر این بود که ۶ ماه اول پس انداز شده و فردی نمی تواند برداشت کند.
وی افزود: اعضای صندوق ماهانه ۱۰هزار تا ۵۰هزار تومان به حساب صندوق واریز می کنند و می توانند ۵ تا ۱۰ برابر موجودی خود وام دریافت کنند و تاکنون به ۴۰ نفر وام قرض الحسنه پرداخت شده است.
صادقی ادامه داد: اعضای صندوق ماهانه ۶ الی ۷ میلیون تومان به حساب صندوق واریز می کنند.
در ماه های اول راه اندازی صندوق چند فقره وام به مبلغ ۵۰۰ هزار تومان پرداخت شده بود ولی الان سقف وام های پرداختی از یک میلیون تا هفت میلیون تومان است.
و افراد وام گیرنده به عنوان ضامن ، چک ضمانت به صندوق تحویل می دهند یا یکی از اعضای صندوق ضمانت او را قبول می کند.
مسئول صندوق قرض الحسنه حضرت مریم با اشاره به پرداخت وام ضروری به افراد گفت: هر ماه طی نشستی که برگزار می شود درخواست های وام بررسی شده و وام های ضروری در اولویت قرار می گیرند به عنوان مثال فردی که وام درمان درخواست کرده و یکی از اعضای خانواده اش در بیمارستان بستری است در اولویت قرار می گیرد.
اکثریت اعضای صندوق قرض الحسنه حضرت مریم را بانوان تشکیل می دهند و وام های پرداخت شده را وام درمان، قالی بافی، وام تحصیلی برای خرید تبلت، وام معیشتی و ... تشکیل می دهد.
پرداخت 40 میلیون تومان برای قالی بافی
صادقی بیشترین وام پرداخت شده را متعلق به قالی بافی ذکر کرد و افزود: 20 نفروام قالی بافی،پنج نفر وام کمک هزینه تحصیلی، چند نفر وام معیشتی دریافت کرده اند و ۴۰ میلیون تومان برای قالی بافی وام پرداخت شده است ، برای برپا کردن دار قالی کمک کردیم، افرادی که در خانه فرش می بافند با وامی که از صندوق می گیرند نخ خریده و فرش پشم ۶ متری و سه متری می بافند.
وی با اشاره به اینکه برپایی دار قالی بافی در ایام کرونا رونق گرفته است اظهارداشت: با توجه به شیوع ویروس کرونا معیشت مردم دچار مشکل شده است بنابراین ایجاد کارگاه قالی بافی در منازل رونق گرفته است، دختران و پسران نوجوان و جوان بعد از آموزش، با وام های دریافتی از صندوق قرض الحسنه دار قالی برپا می کنند. گاهی اوقات در خرید نخ پشم، قیچی قالی بافی یا دار قالی به آنها کمک می کنیم.
زمانی هم پیش آمد که سه نفر برای دریافت وام قالی بافی مراجعه کردند ولی صندوق اعتباری برای پرداخت وام نداشت تصمیم گرفته شد افراد قالی بافی را آموزش ببینند ،نخ اولیه را نیز در اختیار آنها قرار داده شد و آنها شروع به کار کردند.
صادقی ادامه داد:افرادی که با نحوه فرش بافی ، قالی بافی، جاجیم و ورنی آشنایی نداشته باشند ابتدا در کلاس آموزشی شرکت می کنند و سپس با اخذ وام در منزل به قالی بافی می پردازند. در شهرستان کلیبر نیز استقبال از تابلو فرش زیاد است، تابلو فرش سفارش می گیریم بافنده ها در منزل می بافند و بدون واسطه به قیمت مناسب به فروش می رسانند.
پایگاهی که کارگاه شد
وی از راه اندازی کارگاه قالی بافی در محل پایگاه مقاومت بسیج حضرت مریم خبر داد و گفت: پایگاه دارای سه اتاق بود و ما هم به فکر ایجاد اشتغال و کارآفرینی برای اعضای پایگاه و جوانان محل بودیم.با همفکری همدیگر کارگاه قالی بافی در یکی از اتاق های پایگاه راه اندازی شد.
با راه اندازی کارگاه قالی بافی در پایگاه ۱۸الی ۲۵ نفر آموزش دیده و قالی بافی را یاد گرفته اند
صادقی خاطرنشان کرد: کار قالی بافی، ورنی بافی در این شهرستان خیلی رونق دارد و ما تلاش می کنیم شرکت تعاونی فرش بافی را در شهرستان کلیبر تاسیس کنیم. افرادی که مربی هستند، همچنین افرادی که آموزش دیده اند در این شرکت عضو شده و از امتیازات و تسهیلات آن استفاده کنند.
از شهریور ماه سال ۹۹ ثبت سفارش برای تابلو فرش آغاز شده و سه نفر از افراد تابلو فرش سفارش گرفته و کار می کنند.
خانم صادقی با اشاره به تشکیل کلاس های آموزشی افزود: در این کارگاه ۶ماه قبل از شیوع کرونا فعالیت می کردیم و کلاس های آموزشی پنج نفره بود ولی بعد از شیوع کرونا کارها به کندی پیش می رود. درکارگاه قالی بافی و ورنی بافی یک نفر مربی حضور دارد و خود من نیز به عنوان مربی قالی بافی در کنار دوستان فعالیت می کنم.
سلیقه متفاوت مشتریان
سلیقه مشتریان متفاوت است گاهی اوقات فرش 6 متری سفارش می دهند و گاهی سفارش ها فرش کناره 9 متری و گاهی نیز پادری سه متری سفارش می دهند.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه تعدادی از دوستان در کار رسیدگی به امور جاری صندوق قرض الحسنه واقعا تلاش زیادی می کنند تصریح کرد: چند نفر از بسیجیان پایگاه برای حل و فصل کارهای مربوط به صندوق قرض الحسنه واقعا زحمت زیادی می کشند ولی متاسفانه هیچ حمایتی از طرف مسئولان صورت نمی گیرد ، بهتر است حداقل مبلغی به عنوان حق الزحمه برای این بسیجیان زحمتکش در نظر گرفته شود تا آنها نیز انگیزه بیشتری برای ادامه فعالیت داشته باشند. واقعا صندوق های قرض الحسنه در مناطق روستایی نیازمند حمایت جدی و همه جانبه مسولان است.
صادقی در پایان با تاکید بر ظرفیت گردشگری منطقه ارسباران تصریح کرد: منطقه گردشگری ارسباران با عنوان یک منطقه توریستی جاذبه ها و ظرفیت های بسیاری برای راه اندازی کارگاه های مختلف از جمله کارگاه تولید زغال اخته، صنایع تبدیلی، کارگاه ورنی بافی و قالی بافی دارد و به عنوان یک دهکده توریستی می توان به اشتغال پایدار رسید.