قرض الحسنه در ارسباران/ چرخ کارگاه می چرخد
![](/sites/default/files/styles/1000x580/public/image/news/1400-10-05/3788681b-1e6b-4b31-b421-102cf1ada281.jpg?itok=ZcgREUs6)
نام ارسباران که بر زبان جاری می شود سرسبزی و طبیعت زیبا و بکر شهرستان های اهر، کلیبر و ورزقان با آن طبیعت چشم نواز و زیبا انسان را مسحور جادوی رنگ ها می کند.
این دیار سر سبز و خوش آب و هوا در کنار همه زیبایی های خود مناطق محروم و کم برخورداری نیز دارد که باعث می شود محرومیت بر زندگی مردمان مهربان این دیار سایه افکنده و باعث برخی ناملایمات شود.
خشکسالی های اخیر باعث بیکاری فزاینده در روستاها شده و موجب مهاجرت جوانان به حاشیه شهرها می شود، ایجاد کارگاه های زودبازده در جهت رفع موانع تولید و اشتغال یکی از اقدامات بسیار مثبتی است که می تواند از مهاجرت جوانان به شهرهای بزرگ و حاشیه نشینی جلوگیری کند.
پر واضح است که ایجاد کارگاه نیز نیازمند سرمایه گذاری و شناخت ظرفیت ها و پتانسیل های منطقه ارسباران است. حالا چند سالی است که سازمان بسیج سازندگی در جهت رفع برخی از محرومیت ها در منطقه اقدام کرده و با اجرای طرح « صندوق قرض الحسنه» درصدد است با ایجاد کارگاه های کوچک در منزل و منطقه مسکونی گره از مشکلات بردارد.
برای اطلاع از نحوه راه اندازی طرح« صندوق قرض الحسنه» با آقای حیدر شاهی فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شهید هاشمی نژاد حوزه قدس شهری شهرستان اهر به گفت گو نشسته ایم.
آقای حیدر شاهی صحبت هایش را از زمانی آغاز کرد که فرماندهی این پایگاه را بر عهده گرفته است.
وی گفت: در سال ۹۱ پنج ماه قبل از زلزله ارسباران فرماندهی پایگاه مقاومت بسیج را در شهرستان اهر بر عهده گرفتم.
روی کار آمدن یک فرمانده جوان و خوش فکر با ایده ها و طرح های فرهنگی باعث جذب جوانان به پایگاه مقاومت و اجرای برنامه های مختلف فرهنگی در یک منطقه محروم و کم برخوردار می شود.
برنامه های فرهنگی در اولویت
آن چنان که آقای حیدر شاهی به خبرنگار " منهای نفت" می گوید: این منطقه از نظر مالی و اقتصادی رونق چندانی ندارد، از آن جایی که محرومیت بر منطقه سایه افکنده است پس محرومیت فرهنگی نیز در ادامه محرومیت اقتصادی به وضوح خود را نشان می دهد. اهالی منطقه به کار کشاورزی و کارگری مشغول هستند.
وقتی به عنوان فرمانده پایگاه انتخاب شدم تمرکز خود را بر روی برنامه های فرهنگی قرار دادم.در راستای فرهنگ سازی برنامه های مختلفی از جمله یادواره های شهدا، محافل انس با قرآن کریم، نشست های بصیرت افزایی ، مسابقات فرهنگی، برنامه های مشاعره و شعرخوانی و برخی کارگاه های آموزشی را برگزارکردیم.
وی ادامه داد: در سال ۹۸ که مقام معظم رهبری به عنوان سال " رونق تولید" نامگذاری کرده بودند به ذهنم رسید برای رونق اقتصادی محله کارگاه خیاطی دایر کنیم. با یکی از دوستان که در دوخت لباس مردانه و خیاطی مهارت داشت موضوع را مطرح کردم، او نیز استقبال کرد ولی گفت هیچ سرمایه ای برای آغاز کار ندارم، از سوی دیگر چون برای ایجاد کارگاه داشتن پروانه کسب الزامی بود و گرفتن پروانه کسب منوط به داشتن کارت پایان خدمت بود و این دوست ما کارت پایان خدمت نداشت بنابراین در سال ۹۸ «رونق تولید» نتوانستیم کارگاه خیاطی و پیراهن دوزی مردانه را راه اندازی کنیم.
عهد کردیم صندوق قرض الحسنه راه اندازی کنیم
فرمانده پایگاه مقاومت ادامه داد:موضوع راه اندازی کارگاه به تعویق افتاد فکر دیگری به ذهنم رسید و آن راه اندازی یک صندوق قرض الحسنه بود، به این موضوع فکر می کردم که در جهت رونق اقتصادی منطقه یار و یاور خانواده های نیازمند باشیم. معیشت خانواده ها با شیوع کرونا دچار مشکلات بسیار زیادی شده بود و لذا راه اندازی صندوق قرض الحسنه قطعی بود. در مرداد ماه سال ۹۸ با ۳۰ نفر از اهالی محل، بسیجیان پایگاه و خانواده هایشان صندوق قرض الحسنه محله بهرام آباد تاسیس شد.
از آن جایی که خانواده ها تحت فشار مالی بودند با هزینه ماهانه ۲۰هزار تومان شروع کردیم، سرمایه اولیه ای نداشتیم و حتی فرد خیری نیز نتوانستیم پیدا کنیم تا از ما حمایت کند، هیچ تجربه ای در اداره کردن صندوق نداشتیم ولی با قاطعیت عهد بسته بودیم این صندوق را تشکیل داده و به مردم کمک کنیم.
بعد از تشکیل صندوق در ادامه یک فقره وام به مبلغ ۱۰میلیون تومان از سوی بانک انصار به صندوق قرض الحسنه پرداخت شد.
کارگاه خیاطی به همت جوانان راه اندازی شد
با پرداخت این وام دوباره برای راه اندازی کارگاه خیاطی مصمم شدیم، موضوع را با همان دوست بسیجی که مهارت خیاطی داشت مطرح کرده و بعد از اخذ مجوز راه اندازی، سه دستگاه چرخ خیاطی دست دوم با مارک شیرنشان و همچنین یک دستگاه چرخ زیگزال دوز با هزینه خودمان خریدیم و به این ترتیب کارگاه خیاطی در اوائل سال ۹۹ در محل پایگاه شهید هاشمی نژاد افتتاح شد.
وی افزود: پایگاه مقاومت شهید هاشمی نژاد یک اتاق داشت که تقریبا به حالت راکد مانده بود، در جهت استفاده بهینه ، کارگاه خیاطی و پیراهن دوزی مردانه را با حضور مسئولان در این اتاق راه اندازی کردیم.
حالا به همت فرمانده و سایر دوستان این کارگاه راه اندازی و برای چهار نفر اشتغال ایجاد شده است.چهار نفری که در ابتدا آموزش دیدند و حالا کار کرده و حق الزحمه دریافت می کنند. و طبق گفته های فرمانده پایگاه شکر خدا کارشان خوب بوده و با چند مرکز در تبریز قرارداد بسته و سفارش می گیرند و می دوزند و تحویل می دهند. و کارگاه به نام صندوق قرض الحسنه توسعه محله بهرام آباد فعال است.
چرخ کارگاه می چرخد
چرخ کارگاه همچنان می چرخید و صندوق قرض الحسنه نیز فعالیت خود را آغاز کرده بود، افرادی که عضو صندوق بودند بعد از ۶ ماه می توانستند از این صندوق وام بگیرند.
اولین وام به مبلغ ۸۰۰هزار تومان پرداخت شد.فرد وام گیرنده همراه با ۲۰هزارتومان حق عضویت خود ۵۰هزارتومان نیز به عنوان بازپرداخت وام به حساب صندوق واریز می کرد.
وی با اشاره به تعداد وام های پرداختی در سال ۹۹گفت: تا پایان سال ۹۹ تعداد ۲۴ فقره وام ۸۰۰ هزار تومانی به اعضای صندوق پرداخت شده است و در فروردین ماه سال جاری نیز با افزایش ۴۰۰هزارتومانی دو فقره وام به مبلغ یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان پرداخت شده و جمع وام های پرداختی تا آخر فروردین ۱۴۰۰ به تعداد ۲۶ فقره وام رسیده است.
در حال حاضر تعداد اعضای صندوق قرض الحسنه به ۶۰ نفر رسیده و وام هایی که افراد دریافت می کنند بیشتر در جهت معیشت و تهیه مایحتاج ضروری خانواده استفاده می شود.
پرداخت وام کمک هزینه تحصیلی در شرایط کرونایی جامعه یکی دیگر از وام هایی است که توسط این صندوق پرداخت شده است چنانکه آقای شاهی توضیح می دهد: در کنار وام های معیشتی و ضروری
وام کمک هزینه تحصیلی برای خرید تبلت یا گوشی هوشمند نیز به خانواده ها پرداخت شده است.
وی فعالیت اکثریت مردم منطقه را قالی بافی ذکر کرد و افزود: طرح های زیادی برای اشتغال دارم ولی اعتبار صندوق قرض الحسنه محله بهرام آباد کمتر است اگرمسئولان مربوطه حمایت کنند در جهت حل مشکل اشتغال می توانیم کارگاه قالی بافی راه اندازی کرده و بسیاری از جوانان صاحب شغل ودرامد پایدار شوند. چون مردم منطقه قالی بافی را خوب بلد بوده و می توانند به خوبی کار کنند ولی چون سرمایه اولیه ندارند معطل هستند.
شاهی خواستار حمایت و توجه بیشتر مسئولان به مناطق محروم و کم برخوردار شد و افزود: با اینکه ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار زیادی در منطقه وجود دارد ولی متاسفانه به این ظرفیت های خدادای توجهی نمی شود.